Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Ryska polisen och demonstrationer

4 Dec , 2011, 20.02 Anna-Lena Laurén

 

En iakttagelse från dagens oppositionsdemonstrationer i Moskva: den ryska polisen har blivit proffsigare på att skingra demonstrationer.

Jag har blivit van vid att se poliser och OMON-soldater slå demonstranterna till marken utan vidare diskussioner. Detta förekom även denna gång. Men samtidigt klarade polisen av att skingra folkmassorna (=demonstranterna och oss journalister som i allmänhet är ungefär lika många) på ett överraskande proffsigt sätt. De delade upp oss i grupper och knuffade oss sakta men säkert åt varsitt håll.

I synnerhet på Det andra Rysslands demonstration på kvällen visade sig den här metoden oerhört effektiv. Väldigt förargligt, för jag hamnade i fel grupp och såg mycket litet av vad som skedde. Som tur höll sig Hbl-fotografen Tor Wennström i första ledet, med pressfotografens instinkt för hur man ska röra sig i människomassor.

Men även om polisen uppträdde betydligt lugnare än förr om åren så blev flera demonstranter hårdhänt behandlade, slagna till marken och knuffade. Den som vill delta i oppositionens demonstrationer i Ryssland måste ofta vara beredd på att bli utsatt för fysiskt våld. Det är en sak som är bra att hålla i minnet när man frågar sig varför oppositionens demonstrationer ofta är så småskaliga.

Flera rapporter om dagens dumaval följer.

En kommentar

  1. Johan Våg skriver:

    Intressant att höra att Putin har fått ett ”smeknamn”
    Kaa-Putin. Min kusin Alf-Erik berättade mer än ett år sedan att Putin sammankopplas där med Rasputin.
    Det sades att för hundra år sedan hade Ryssland Rasputin, idag Putin och om hundra år kanske Pu eller Tin. Det pekar åt kinesiskt håll.
    Anna-Lena, keep a stiff upper lip!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *