Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Jättedemonstrationen avlöpte lugnt

10 Dec , 2011, 19.15 Anna-Lena Laurén

 

I dag har jag stått och frusit med tiotusentals demonstranter på Bolotnaja plosjtjad. Det är första gången någonsin jag har fått vara med om detta i Ryssland – en jättedemonstration. Aldrig har jag sett så vänliga poliser eller så glada demonstranter. Det mest frapperande var just detta: lugnet och glädjen. Ingen arresterades, ingen var aggressiv, alla verkade vara överens om att detta ska genomföras värdigt. Både demonstranterna, poliserna och inrikessoldaterna.

Det är omöjligt att säga vilka följder den här jättedemonstrationen kommer att få (mellan 25 000 och 80 000 personer deltog beroende på vem man frågar. Min tippning är att det rätta deltagarantalet ligger någonstans mitt emellan). Att någonting är på gång står dock helt klart. Jag trodde jag skulle få dåndimpen när det visade sig att till och med Putinspråkröret Pervyj kanal (Kanal 1) gjorde ett utförligt nyhetsinslag på den här demonstrationen. DÅ har makten tagit budskapet till sig.

Antagligen offrar Putin valkommissionens ordförande Vladimir Tjurov, som har blivit symbolen för det allt uppenbarare och fräckare valfusket. Det skulle åtminstone vara det lättaste sättet att temporärt lugna demonstranterna.

Men det kommer inte att räcka. Putin och Medvedev har en del att fundera på.

En rapport på dagens demonstration kan ni läsa här:

http://hbl.fi/nyheter/2011-12-10/ryska-oppositionen-triumferar

2 kommentarer

  1. rolf ofverstrom skriver:

    Kan hända att det är en nygammal taktik av Putin att låta allt fortlöpa lungt,men inte göra något med det påstådda fusket ? Ifall det finns någon som skall sparkas kan han ju alltid förflyttas till Vladivostok och allt är som förut. Men knappast blir det ett nyval ?

  2. Putte skriver:

    Varför inte klä på sig ordentligt då man vet att man är ute länge?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *