Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Miljardären med cojones

12 Dec , 2011, 19.11 Anna-Lena Laurén

 

Om jag uttryckte mig som Madeleine Albright skulle jag säga att Michail Prochorov av allt att döma har cojones. Efter att ha gjort sig omöjligt som Pravoe Delos partiordförande meddelar han nu att han ställer upp i presidentvalet! Det är en öppen utmaning mot Putin och helt klart en följdreaktion efter oppositionens jättedemonstration i lördags. Prochorov ser sin chans att fånga upp det växande missnöjet mot regimen.

Michail Prochorov är den tredje rikaste mannen i Ryssland och bland de fyrtio rikaste i världen. Han har det med andra ord rätt väl förspänt. Nu är han redo att riskera allt. Det finns någonting i denna huvudlöshet som tilltalar mig därför att den av allt att döma är uppriktig. Prochorov tar en sådan enorm risk att han måste drivas av uppriktig övertygelse. Eller också är han smått galen, vilket jag har svårt att tro.

För även om Prochorov naturligtvis klarar av att samla ihop två miljoner underskrifter så förstår jag inte varför Putin skulle ta risken att låta honom ställa upp. En karismatisk, vältalig, populär person som har en reell chans att fälla Putin. Icke.

Å andra sidan – jag kan ha fullständigt fel. Det har jag i allmänhet när jag försöker förutse vad som ska ske i det här landet.

En kommentar

  1. Mike Walsh skriver:

    Prochorov’s inhopp betyder att ingen annan (ny) ställer upp.

    Strax förre valet hoppar han av. Valet är Putins.

    Prochorov har gjort precis detsamma tidigare och först skapat och sedan förstört ett parti som var mot United Russia.

    Eller är jag allt för cynisk?

    (Jag lyssnar just nu till Shostakovich Symphonie Nr. 6 – kanske därför?)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *