Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Diarré över Putin

19 jan , 2012, 14.01 Anna-Lena Laurén

 

Vladimir Putin har anklagat Radio Echo Moskvys chefredaktör Aleksej Venediktov för att hans kanal ”oavbrutet häller sin diarré” över Putin. Denna diskussion kördes ut i etern i går, bland annat på rikskanalen NTV. Putin träffade alltså ett antal chefredaktörer för Rysslands viktigaste medier, vände sig till Venediktov och gav honom en duvning inför mikrofoner och kameror.

– Någon skrev på er sajt: ”För Putin röstar bara idioter.” Vad är det för ett sätt att förhålla sig till majoriteten av våra medborgare?” undrade Putin och fortsatte med att anklaga Echo Moskvy för att gå utländska staters ärenden i till exempel militära frågor.

– Jag ser att ni blev sårad, konstaterade därefter Putin.

– Det blev jag, svarade Venediktov.

– Helt onödigt. Jag blir inte sårad fast ni häller er diarré över mig från morgon till kväll, svarade Putin och drack ur sitt vattenglas.

Efteråt konstaterade dock Venediktov att det är helt okej att Putin kritiserar honom. ”Det gör jag ju själv hela tiden”, sade han. Vilket är fullkomligt sant.

Jag kan faktiskt inte låta bli att konstatera att den här diskussionen bär vissa likheter med samtal som då och då förs mellan Hbl-ledningen och finländska politiker. Dock inte inför kameror och mikrofoner. På den punkten är Ryssland ett mer öppet land.

Allvarligt talat: Egentligen var detta ett uppmuntrande tecken. Dels fick vi veta att Putin lyssnar på den kritiska radiostationen Echo Moskvy, vilket i och för sig var känt. Dels är han av allt att döma redo för dialog. Han har också sagt sig vara redo att träffa den nya så kallade Väljarligan, en organisation för fria och rättvisa val som presenterade sig i går. I den ingår bland annat författarna Boris Akunin, Ljudmila Ulitskaja och Dmitrij Bykov.

Putin har insett att han inte längre kan strunta i oppositionen. Snart får vi se vad det ska betyda i praktiken.

De ryskkunniga kan lyssna till dialogen mellan Putin och Venediktov här:

http://www.ntv.ru/novosti/261813/

7 kommentarer

 1. cx-13 skriver:

  Några språkrättelser här:

  ”För Putin röstar bara idioter.”
  Den korrektare översättningen skulle vara: ”För Putin röstar bara boskap” (alternativt och kraftigt uppmildrat: trasproletariat)

  ”oavbrutet häller sin diarré”
  Det rör sig egentligen om ett grövre kraftuttryck, som ”rännskita”

  Visst, är det bara nyanser, men viktiga i sig

 2. Anna-Lena Laurén skriver:

  Nyanser är absolut viktiga! Men när jag frågade en ryskspråkig kollega om jag skulle översätta бидло som boskap, det vill säga скот, tyckte hon inte att det var helt korrekt eftersom den egentligen betydelsen är att bara verkligt dumma personer röstar på Putin. Därför denna omskrivning. Vad kraftuttrycket beträffar är det en smaksak om man skriver diarré eller rännskita för det betyder ju exakt samma sak.

 3. cx-13 skriver:

  Nja… Det här är egentligen ett bra ämne för en lång och i stor sett onödig diskussion om smak, tycke och språkkänsla. Long story short, så är ”Bydlo” egentligen ett av de grövsta allmänna okvädesord i nästan alla slaviska språk (med undantag av ”designarsvordomar”). Det syftar på en inskränkt, passiv, likgiltig och kreaturaktig individ, som saknar bildning, kulturellt omfång, ambitioner, eget tänktande OCH även mänskligt värde.

  Förståss får man budskapet fram ändå, men det är en mycket mera nedsättande och förolämpade skymf än bara ”idiot”. För vanlig idiot får man inte på käften, men det får man nog för ”bydlo”.

  Lycka till! Alltid ett stort nöje att läsa dina inslag.

 4. Kalle skriver:

  Jag är inte lika optimistisk som du, och skulle inte tolka detta som ett uppmuntrande tecken, speciellt inte med tanke på hur Putin under samma möte använde Boris Akunins etniska härkomst som ett sätt att misstänkliggöra honom. Skrev en snutt på samma ämne här:

  http://www.kniivila.net/2012/putin-och-skallmatarna/

 5. Anna-Lena Laurén skriver:

  Putin sade ungefär så här: ”Jag gillar Akunins böcker, han skriver intressant om Rysslands historia. Såvitt jag vet är han en etnisk georgier, så jag förstår att han inte kunde godkänna kriget i Kaukasien” (Putin syftade på augustikriget mellan Ryssland och Georgien 2008).

  OBS jag har inte översatt ord för ord utan dragit ihop det hela, för enkelhetens skull! Men innehållet är detsamma.

  Det var förvisso ett subtilt sätt att påpeka att Akunin inte är ryss. Enligt mig är det typiskt Putin att han använder sig av sådana metoder, det vill säga slå under bältet. Du skriver att Putin ”överskrider en röd linje” och använder sig av hittills förbjudna element i rysk politik, men det skulle jag inte påstå. Det är tyvärr helt comme il faut i Ryssland att misstänkliggöra folk på det här sättet. Putin försökte rentav göra det så artigt han kunde. Akunin har reagerat och påpekat att han är rysk medborgare, född i Moskva och har rätt att anse vad han vill.

  Vad jag försöker säga är inte att det är okej av Putin att uttala sig så här. Utan att det inte är något nytt.

  Däremot är det nytt att han nämner oppositionen vid namn och tar ställning till vad de säger, istället för att bara avfärda den. DET är positivt och intressant. Jag tror inte att det betyder någon genomgående förändring, bara att oppositionen nu har blivit så stark att Putin måste ta en viss hänsyn till den. Men bara viss. Oppositionen är fortfarande i praktiken splittrad och oenig, och det vet Putin.

 6. Kalle skriver:

  Att misstänkliggöra folk och hävda att de går främmande makters ärenden har Putin sysslat med länge. Men hittills har han mig veterligen aldrig använt etnisk härkomst som argument. Kolla Kasjins och Svanidzes kommentarer som jag länkar till (och delvis översätter, när det gäller Svanidze).

  Hur som helst, mycket intressant att se hur det blir med den planerade stordemonstrationen den 4 februari.

 7. Gardenparty skriver:

  Och det senaste jag hörde om Putin var att han inte tänker delta i några TV-debatter inför presidentvalet. Väsensfrämmande och bisarrt med sådan arrogans. Undrar hur länge han håller, dock är jag inte så hoppfull ändå,, men väntar med stort intresse på demonstrationerna som planeras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *