Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Evigt missnöjda ryska väljare

22 jan , 2012, 21.24 Anna-Lena Laurén

 

Har precis titta på Vesti, dvs Kanal 1:s nyhetsprogram om veckan som gick. Inom femton minuter hade dessa Kremltrogna nyheter intervjuat Grigorij Javlinskij, Vladimir Ryzjkov, Boris Nemtsov, Garri Kasparov och Andrej Illarionov. Uttalade Putinkritiker alla fem. Naturligtvis var inslagen vinklade till Putins fördel, men i alla fall. Plötsligt existerar dessa personer igen, efter att aktivt ha blivit ihjältigna under de senaste tio åren.

(Därefter visade man bland annat ”komprometterande” bilder av den icke-fosterländska oppositionen som besökte USA:s ambassadör, uppenbarligen för att sälja ut Ryssland. Så ingen behöver oroa sig över att Vesti skulle ha ändrat karaktär på något sätt.)

I går bjöd jag hem några ryska väninnor på middag i mitt lilla kök. Vi diskuterade allt mellan himmel och jord, inklusive politik. Jag frågade vem de tänker rösta på i presidentvalet och svaret blev:

– Putin. Det finns ju ingen annan.

– Hurså? undrade jag förvånat. Om Prochorovs och Javlinskijs underskrifter godkänns så finns det ju för en gångs skull ett alternativ till Putin.

– Var har Prochorov åstadkommit? En fest med prostituerade i Courchevel?

– Han har trots allt byggt en egen förmögenhet och är en av Rysslands viktigaste affärsmän.

– Det är hans far som har bäddat för honom.

Ibland blir jag faktiskt litet trött på ryska väljare. De är verkligen aldrig nöjda. I Ryssland anses det vara ett tecken på intelligens att alltid ”veta” hur saker och ting egentligen ligger till. Prochorov har ett avtal med Putin, Javlinskij har ett avtal med Putin, Navalnyj finansieras av Berezovskij, den övriga oppositionen får sina pengar av väst, Putins mamma bor egentligen i Georgien, och så vidare. Och alltid ska man presentera dessa spekulationer som sanningar som ”alla” vet.

Den som vill får gärna tro att Putin och Prochorov dricker bärs om kvällarna och garvar åt de lättlurade väljarna, men det tror inte jag. Visst, Prochorov har någon form av avtal med Putin, men sådana avtal är  inte är uttalade. Det handlar inte om avtal utan om samförstånd. Ett samförstånd som kan gå i kras när som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *