Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

I miljardärens fotspår i Novosibirsk

27 jan , 2012, 19.41 Anna-Lena Laurén

 

Just nu är jag i Novosibirsk där jag tillsammans med SVT:s korrespondent Elin Jönsson har följt Michail Prochorov i hälarna hela dagen. Som en ståtlig avslutning på dagen fick vi även en egen intervju med honom på tolv minuter blankt. Därefter stod nästa journalist i kö, utsänd av den Kremlkontrollerade tv-kanalen Rossija. Prochorov har synts rätt ofta i de Putinkontrollerade medierna på senare tid, jag undrar hur länge det ska ta innan någon i Putins entourage blir nervös och börjar gräva fram kompromat på den uppstudsiga miljardären. (Kompromat betyder alltså material som man smutskatsar sin motståndare med, en beprövad metod i Ryssland.)

På de tolv minuterna hann han säga väldigt mycket. Prochorov skiljer sig från andra ryska politiker uttryckligen på den här punkten. Han är väldigt direkt i sin kommunikation och han får fram sitt budskap på ett lättfattligt och konkret sätt. Jag jobba nu på ett längre personporträtt av honom för Hbl, ni får läsa det i papperstidningen i slutet av nästa vecka. Det är utmanande och samtidigt njutbart att skriva om en mångbottnad person som Prochorov.

Biljetten Moskva-Novosibirsk-Moskva var för övrigt förvånansvärt billig. Det är över tre och en halv timmes flygtur, men kostade bara drygt 200 euro. I allmänhet är det betydligt dyrare att flyga till Sibirien, men kommunikationen mellan Moskva och Novosibirsk är väldigt tät så konkurrensen fungerar. Hit skulle jag gärna återvända, Novosibirsk är en av Rysslands teknologistäder som bland annat har producerat tusentals duktiga progammerare.

Just nu har vi -24 och torr, knarrande snö. Det är underbart efter det våta Moskvaslasket.

2 kommentarer

  1. Joonas Ollila skriver:

    Smutskastningen kommer att bli lätt om folk redan färdigt ”vet” att det är något skumt med Prochorov. Hur var det nu igen, avtal med Putin och fest med prostituerade i Courchevel? Irriterande att ogrundade rykten påverkar människors uppfattningar så mycket, även om de rättas till efteråt.

  2. Mike F skriver:

    Artikeln om honom kommer jag att se fram emot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *