Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Ryska medier tillåter sig allt mer

30 jan , 2012, 17.27 Anna-Lena Laurén

 

I går tittade jag på talk-showen NTV-sjniki och höll på att falla av stolen då jag i tur och ordning fick beskåda detta:

– Oppositionspolitikern Boris Nemtsov som fritt kritiserade Putin. Visserligen omgiven av en grupp tämligen högljudda Putinsupportrar, men Nemtsov har imponerande röstresurser så dem klarade han utan större problem. Jag har inte sett Nemtsov i rysk tv på tio år, bara hört honom på Echo Moskvy, så det var en mindre chock.

– Den deporterade affärsmannen Jevgenij Tjitjvarkin på satellitlänk från London.

– Michail Prochorov som ställer upp mot Putin i presidentvalet på satellitlänk från Novosibirsk.

– En massa babusjkor som intervjuades på gatan och högljutt uppmanande Putin att avgå.

NTV är alltså kanalen som smutskastar utländska ambassader och systematiskt  sprider komprometterande material om oppositionen. Men på sista tiden har de också släppt fram oppositionen på ett helt annat sätt än förr. Det är mycket uppenbart att ryska medier just nu bara tillåter sig mer och mer.

Innan talkshowen sände NTV en intervju med centralvalnämndes utskällda chef Vladimir Tjurov. Tjurov har blivit en symbol för valfusket och han är en populär driftkucku på oppositionens demonstrationer. Men hur intervjuaren än försökte vägrade Tjurov erkänna minsta misstag. ”Jag har inga fiender” var hans svar på allt.  Det hela kändes till sist som en buskiskomedi då den tjurige Tjurov bara skakade på huvudet till allt.

Frågan är hur länge till han kommer att sitta . Tjurov börjar snart bli en outhärdlig belastning för Putinregimen.

5 kommentarer

  1. Anton skriver:

    Nu vet även vissa utländska journalister om situationen i Ryssland. Oftast ser de vad de vill se. Jag har alltid påstått att man i Ryssland håller mycket öppnare dialog om politiken i median än vad man gör i väst där man har sträng kontroll, eller vad det också heter tidningens eller tvkanalens
    ”intern policy”.

  2. Tack igen för din utomordentligt utförliga beskrivning om rysk politik, dessutom använder du en svenska som är lätt att förstå! Ordet ”driftkucku” är ovanligt i stället för något engelskt låneord eller ”primus motor”. Fint av dej A-L !!

  3. tom axberg skriver:

    Tack A-L för många fina skildringar om vardagen bakom östgränsen.
    Samtidigt som Ryssland fortsättningsvis gärna beskriver sitt försvar av rättvisa världen över, har deras utrikespolitiska agerande under den arabiska våren nog varit märklig. Varför har man fått uppfattningen att Ryssland denna gång är direkt lierat med alla konservativa krafter i arabvärlden dennna gång ?
    Varför detta försvarande av allt gammalt bråte i arabvärlden ??

  4. s skriver:

    Läste den här nu på morgonen http://www.aftonbladet.se/ledare/article14316848.ab?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter , man får en viss känsla av tillförsikt. Lite kontrast till diskussionerna om Ryssland kommer lägga in veto om Syrien i eftermiddag.

  5. Olle S skriver:

    Så kul att hitta en så intressant blogg. Som att hitta ett nytt kantarellställe. Den här bloggen ska jag följa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *