Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Ursäkta, men er son fryser

1 apr , 2012, 16.27 Anna-Lena Laurén

 

Jag har precis vinkat av en Stockholmsfamilj och kan konstatera att jag (igen) har haft fel om Ryssland. Det går faktiskt att upptäcka Moskva med småbarn i släptåg.

Tillsammans med två ettåringar har vi besökt Röda torget, Leninmausoleet, Zurab Tseretelis konstgalleri, Tretjakovgalleriet, Novodevitjij-klostret och dito kyrkogård. Vi har ätit på billiga värdshus och en fashionabel Moskvarestaurang, vi har avnjutit Moskva-arkitektur, flanerat längs gamla Arbat och beundrat stadens vackraste metrostationer.

Den som vill röra sig med barnvagn i den här staden får förbereda sig på att lyfta vagnen tjugo-trettio gånger om dagen. Det finns trappor överallt och ofta saknar de ramper, framför allt i metron. Å andra sidan är Moskva fullt av fantastiskt hjälpsamma personer som genast hugger i. Härmed sänder jag dem alla ett varmt tack.

Den fashionabla restaurangen hade troligen aldrig sett skymten av en barnfamilj förr, men personalen tog det hela med fattning medan vi laddade bordet fullt med nappflaskor och plastburkar med frukt. Då vi gick sade jag till kyparen att vi förhoppningsvis inte hade stört, och han svarade: Nejdå, det var helt ok. Fast vi brukar inte ha barn den här tiden på kvällen.

Mina svenska gäster fick även uppleva någonting av det mest osvenska man kan tänka sig, nämligen att röra sig i ett land där främmande människor kommer fram till småbarnsföräldrar och talar om för dem att deras barn har mössan på sned / rinnande näsa / för litet kläder på sig. De tyckte det var mycket exotiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *