Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Den eviga kampen om växeln

2 maj , 2012, 10.04 Anna-Lena Laurén

 

Jag har precis ringt företaget som levererar mitt dricksvatten, beställt femtio liter och haft den vanliga diskussionen om växelpengar.

Jag: Vad blir slutsumman på vattnet?

Företaget: 897 rubel

Jag: Ok, var vänliga och se till att chauffören har växel.

Företaget: Det kan vi inte göra. Vattnet levereras tidigt på morgonen. Se till att ni har en jämn summa hemma.

Jag: Ert vatten är inte precis billigt. Ska det dessutom vara kundens uppgift att inför varje vattenleverans se till att det finns växelpengar?

Företaget: Vi kan inte lova att chauffören har någon växel.

Samma diskussion varje gång. Jag förmodar att jag enligt företaget ställer totalt ohemula krav.

Problemet är detta: jag skulle förstås kunna se till att jag har en jämn summa hemma. Om det inte vore för att det här företaget är långtifrån ensamt i sin inställning att det är kundens sak att skaffa fram växelpengar.

Ger bort mina växelpengar till vattenleveransen kommer det att straffa sig i någon annan situation där det behövs jämna pengar. De uppstår hela tiden. Därför är man tvungen att planera sina inköp enligt dem. Och då och då driva butiksbiträden till vansinne genom att betala med stora sedlar och ljuga om att man inte har mindre, annars får man ju aldrig några småsedlar. Gör man inte det kommer man litet senare att driva ett annat butiksbiträde till vansinne, därför att man inte har jämna pengar.

I större affärer och på restauranger kan man nu för tiden betala med bankkort. Men i de flesta andra situationer är det fortfarande cash som gäller.

Den dag någon kan förklara för mig varför ryska småbutiker / kiosker / taxichaufförer / vattenleverantörer / massörer / kurirer aldrig har växel och samtidigt absolut inte vill gå inför betalning med bankkort kommer jag att vara väldigt tacksam.

11 kommentarer

  1. Mac skriver:

    Hej,

    Hur fungerar vattensystemet i Ryssland och Moskva? Jag antar att man inte kan dricka vattnet ur kran eftersom du köper dricksvatten? Gör alla så här? Hur uppbevaras 50 l dricksvatten?

  2. Mia skriver:

    Herregud, så irriterande!

  3. Sven-Olav skriver:

    Vad blir 3 rubel i euro?

  4. Skall du på uppköp till Ryssland med 3 rubelså kan du räkna med 8 cent. 897 rubel för 50 liter vatten är helt ok, 3 rubel i dricks åt leverantören, 18 rubel litern hemlevererat inte fy skam ? Då du hos oss betalar 1,50 c för 0,5 liter viket är ca 57 rubel ? Nog e de ju dyrt om man tänker att du köper 0,5 l Vodka för 100 rubel !Så förstår att folk hellre dricker vodka än vatten !

  5. Hülya Tardell skriver:

    det var skönt att höra att det inte är bara jag som bråkar ang. växelpengar, jag fattar inte varför de inte har växel, men kan det vara så att de hoppas på lite oväntad dricks? Vi har en minimarket här där vi bor i Moskva, tanten i kassan skäller alltid ut barnen när de kommer med stora sedlar, min son vägrar gå dit numera!

  6. De e nog dricks som väntas, prxis som här hemma från höger och vänster ? De e något nytt ? Gav ca 5-10 rubel i dricks för att lätta på mynt-bördan på Rysska museet förra veckan åt tanten som tog hand om ytterkläderna, bra att hon ej sprang efter mej för att tacka.

  7. Anna-Lena Laurén skriver:

    Hej bästa läsare,
    ang. dricksen har ni missförstått det hela. För det första: 3 rubel är inte dricks i Moskva. Det är en alldeles för liten summa. Den summan får chauffören automatiskt enbart därför att det är enklast (han ser det inte heller som dricks).

    Summan jag vill ha växel på är inte 900 utan 1000 rubel (rubelsedlarna är indelade i 50-, 100-, 500- och 1000-sedlar). Hundralapparna är väldigt bra att ha, de behövs jämnt.
    100 rubel är ungefär 2,5 €.

    Kranvattnet i Moskva är väldigt klorbemängt och rekommenderas därför inte som dricksvatten. Jag beställer dricksvattnet i stora plastdunkar på 18,9 liter och de uppbevaras på köksgolvet. De som har bil köper vatten i butiken, det blir billigare. Eftersom jag saknar bil är detta enda möjligheten.

    Det buteljerade vattnet används även i matlagning, för te och kaffe, så det blir ganska mängder och stora summor inalles, över 20 euro i månaden. Dessutom betalar jag för vattnet ur kranen. Av den anledningen har jag inte så stor lust att dessutom springa runt i alla kiosker för att företaget ska slippa ansvaret för växeln.

  8. Sasja skriver:

    I olika stadsdelar vattens kvalitet är olik. De är stadsdelar var man kan dricka vatten ur kran (det är bättre att dricka kokat vatten).
    Vattens pris, till exempel, är 35 rub./6 liter i ”Viktoria/Kvartal” butikerna.

  9. Bakpappa skriver:

    Hmm… Att de inte skulle ha växel på 100 rubel låter småotroligt. Någon annan måste ju betala sitt vatten med annat än 500 och 1000 rubels sedlar? Ens ibland?

    Men jag gissar företaget inte tillhandahåller växelpengar åt chauffören. Och knappast har han lust att göra det själv heller. Så av ren princip så ”har han inte”. Och det är nog också ett sätt för någon att lägga 10% extra på priset… Sen om det är landets sed så blir det ju lite jobbigt om man försöker kämpa emot.

    Vad händer om du beställer för 1010 rubel och bara har två 1000 rubels sedlar? Hittar chauffören då plötsligt 900 rubel i växel? Har du frågat chauffören hur mycket han hade i växel när han startade?

  10. Anna-Lena Laurén skriver:

    Företaget tillhandahåller inte chauffören växelpengar därför att de helt enkelt anser att det är onödigt. Kunden ska ha växel. Den inställningen är det här företaget inte ensam om. Det är inte chaufförens fel.

    Om jag har en beställning på 1010 rubel och räcker fram två tusenrubelsedlar blir chauffören vansinnig, det är vad som händer.

    När chauffören startar har han inte en kopek i växel. Senare på dagen kan han ev. ha för då har ju kunderna försett honom.

  11. amaze skriver:

    Det är ju ett effektivt sätt att hålla privata konsumption i schack…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *