Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

De blå hinkarna och ordningsmakten

4 maj , 2012, 16.26 Anna-Lena Laurén

 

I går blev jag vittne till en festlig händelse då organisationen De blå hinkarna demonstrerade utanför Vita huset i Moskva. I den här byggnaden sitter Putin fram till måndagen, då han svärs in som Rysslands president och byter tillbaka till Kreml.

De blå hinkarna är en lös organisation för folk som protesterar mot att höga tjänstemän och politiker tar sig rätten att köra omkring med blinkande signalljus på biltaket. De kör förbi köer, ofta mot färdriktningen, och orsakar stor fara i trafiken. De blå hinkarna protesterar genom att köra omkring med hinkar på taket, men framför allt genom att filma dessa personer och deras beteende. Filmerna läggs omedelbart ut på nätet. Det har gjort De blå hinkarna berömda.

Putin har lovat att dra ner antalet personer som har rätt till blåljusen till ett minimum. I går demonstrerade De blå hinkarna utanför Vita huset för att påminna honom om saken. Vakterna kom ut för att diskutera med Pjotr Sjkumatov, en av aktivisterna.

Vakten: Ni får inte fota oss.

Sjkumatov: Vi fotar inte er.

Vakten: Det gjorde ni visst. Det är förbjudet att fota oss eftersom det kan hota statens säkerhet.

Sjkumatov: Ser du amerikanska ambassaden därborta? Med ett bra objektiv kan de plåta riktigt fina närbilder av er. Det har de med all säkerhet redan gjort ett antal gånger.

Vakten: Jag vet.

Sjkumatov: Som du ser. Det här är ju en riktigt fånig diskussion.

Vakten: Ja… Okej okej. Vi låter er vara.

Nedan bifogar jag bilder på enmansdemonstrationen (som man får ordna utan tillstånd i Ryssland) högst upp. Längre ner Pjotr Sjkumatov i godmodig diskussion med vakten.

Som ni förstår hade jag en väldigt rolig arbetsdag i går.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *