Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Egyptierna har bättre självförtroende än ryssarna

19 maj , 2012, 01.17 Anna-Lena Laurén

 

Jag har haft en liten paus i bloggandet eftersom jag just nu befinner mig i Egypten. På onsdag väljer egyptierna president, jag bevakar valkampanjen och samlar material för min bok om demokratiska revolutioner.

Den mest slående skillnaden för en person som är van vid ryska förhållanden är folks självförtroende. Egyptierna tror att de kan ändra saker och ting. Taxichaufförer lägger passionerat ut texten om de olika presidentvalskandidaterna. På kampanjmötena träffar man äkta aktivister som jobbar gratis för sin kandidat, något som de inte behöver bevisa. Det syns.

När ryska oppositionen demonstrerar säger folk: Jag vet att det här inte ändrar på något. Men jag vill åtminstone att Putin ska vara litet nervös. Okej jag röstar på Prochorov men egentligen är de alla likadana och ingenting kommer någonsin att ändras.

Egyptierna däremot anser att det är folket som har makten. Sloganerna från revolutionen i fjol skriks fortfarande på valmötena, och en av dem lyder: Håll ditt huvud högt. Du är egyptier.

Folk TROR på sina kandidater. Ingen säger: De är alla likadana.

Det känns oerhört befriande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *