Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Babusjkorna är starkare än berget

1 jun , 2012, 12.13 Anna-Lena Laurén

 

I går tittade jag på den ryska talkshowen ”Pust govorjat”, en slags blandning av en romerskt gladiatorspel och Oprah Winfrey. Fritt översatt betyder namnet på showen ”Låt dem säga sin mening” och det är ett av Rysslands populäraste underhållningsprogram. De tar upp precis vad som helst: barnamord, tonårsgraviditeter, pyramidspel. Först visas ett reportage, därefter diskuterar de inblandade  i studion. Jag behöver knappast säga att det hela mest går ut på skrik och vrål och mindre på att finna konstruktiva slutsatser.

Den här gången hade de bjudit in ett antal ursinniga babusjkor som trots löften inte har fått hiss installerad i sitt hus. En pensionerad kvinna marscherade in i studion, drog upp kjolen och visade upp ett par märkbart svullna vader.

– Så här ser mina ben ut! Och på de här benen ska jag gå nio trappor upp varje dag! utropade hon.

Jag är  egentligen inte speciellt förtjust i Pust govorjat, men någonting i det här avsnittet tilltalade mig. Den ryska babusjkan är starkare än sju T-34-stridsvagnar tillsammans. Ingenting kan stoppa henne och hon är inte rädd för någonting.

Min kollega Susanna Niinivaara skriver i sin bok ”Medvedevin Venäjä” (medförfattare Hanna Smith) att hon en gång försökte göra intervjuer på gatan utan att tala med babusjkor. Det gick inte. Babusjkorna lade sig omedelbart i intervjun och tog över den. Jag fnissade högt när jag läste det här avsnittet.

Susannas Rysslandsblogg (på finska) kan ni för övrigt läsa här: http://www.pantterimedia.fi/blog

3 kommentarer

 1. MAO skriver:

  Fina små inlägg Anna-Lena.
  Jag råkade hitta din bok om stolliga ryssar innan jag
  åkte till Petersburg. Du gör ett bra jobb.
  Hälsningar från Mats.

 2. Akut-p skriver:

  De här stolliga ryssar sparkade er i 1709 och kan göra det en gång till)))

 3. Anders i Kontiolahti skriver:

  Jo, Anna-Lenas bok är verkligen bra. Tar död på all dum rysskräck. Hade förresten anledning för så där 30 år sedan att studera begreppet ”rysskräck” i Sverige. Det visade sig då att från St Petersburgs grundande till Oktoberrevolutionen så var svenskarna inte så mycket rädda för de ”verkliga” ryssarna som de svenskar som sökte politiskt stöd, mot eget folk, hos den tsarryska despotin. Karl XII statyn i Stockholm restes inte av revanschistiska svenskar utan l i b e r a l e r som protesterades mot Sveriges undfallenhet emot Tsardömet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *