Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Medvedev grillades i statskontrollerad kanal

4 jun , 2012, 22.48 Anna-Lena Laurén

 

Vladimir Pozner, Rysslands seniorreporter par excellence, anklagades för att ha gått över till Kreml då han fick en egen talkshow på Kanal 1. Jag har precis lyssnat på Pozners och Dmitrij Medvedevs en timme långa samtal och kan konstatera att Pozner åtminstone inte har blivit någon hantlangare till Kreml. Han är en kritisk reporter som samtidigt kan tala med folk på ett förtroendefullt sätt. Man kunde tydligt se hur den till en början spända Medvedev gradvis slappnade av under samtalets gång.

Pozner och Medvedev talade om censur, om public service, om Det enade Rysslands problem, om Medvedevs religiositet. Pozner ställde kritiska frågor om regeringsbildningen. Hade  Medvedev verkligen hade fått välja sin regering själv? (Svaret var ett kategoriskt ja). Varför klarar Ryssland inte av att genomföra fria och rättvisa val? (Eftersom vi är en mycket yngre demokrati än till exempel Frankrike). Varför vår vi inte bjuda in oppositionspolitiker till vår kanal? (För mig får ni gärna göra det)

Det var en ungefär tre gånger bättre statsministerintervju än jag någonsin har sett på finländsk tv. Jag är otroligt fascinerad av ryska statskontrollerade mediers sätt att ibland, när man minst anar det, tillåta mer eller mindre öppen debatt. Men det gäller bara vid valda tillfällen och enbart vissa reportrar.

I slutet av intervjun frågade Pozner (som är ateist) vad Medvedev säger den dagen han står inför sin Herre. Medvedev svarade: Jag är troende. Jag kommer alltså att be om förlåtelse för mina synder.

Några synder erkände han emellertid inte för Pozner.

4 kommentarer

 1. Mike Walsh skriver:

  Debatt finns inte i Finland. Inte som jag förstår ordet i alla fall.

  Ett exempel. I HBL fanns det för circa ett år sedan en annons om en debatt. Det visade sig när jag tittade på websajten att först skulle båda debattörer talar för ?femton? minuter var och sedan fanns det 20 minuter för debatten själv. Otrolig men typiskt.

  Sama sak i TV i ”debattprogram”. Man bjudar in alldeles för många människor och sedan får var och en säga sitt. Det finns inte tid för disput.

  Men det är en del av Finland. Jag skrattar/gråtar varje gång TV nyheter visar sex/sju människor som har just överlämnat ett papper till en minister (eller till presidenten) och ofta i vad som visas i TV skaka hand med henne/honom i bästa sändningstid.

  Och debatt i parlamentet kan man glömma också när nästan alla läsar deras frågorna från ett papperslapp.

  Varifrån kommer den här stelheten som tycks härja fritt i dagens Finland? Kan det vara ett arv från 17 hundratalets Sverige?

  Så det är inte förvånansvärt att du har inte sett en bättre statsministerintervju i finsk TV när man i finsk TV är nästan alltid stel och (för) artig.

 2. Kalle skriver:

  Grillad? På väldigt låg värme i så fall, tycker jag.

  http://www.kniivila.net/2012/gummistampel/

 3. Anders i Kontiolahti skriver:

  Jan Myrdal citerar i sin Strindbergbiografi (s. 141-42) franska Revue des Deux Mondes från november 1893 där man jämför länder underkastade en envåldshärskares nycker, men där var tänker efter eget huvud och, under iakttagande av vissa försiktighetsmått, kan skriva nästan allt han tänker. ”Det gives å andra sidan konstitutionella monarkier där ingen tillåts avvika från de givna åsikterna utan att betraktas som misstänkt och stämplas som dålig medborgare. Dessa monarkier ger all frihet utom andens frihet och det är fallet med Sverige.”

 4. Anna-Lena Laurén skriver:

  Jag tycker att Pozner behöll sin journalistiska heder, och han fick mycket mer ut av Medvedev tack vare sin personliga metod än om han hade satsat på skjutjärnsjournalistik. Med ryska mått mätt blev Medvedev grillad. Det är inte vanligt att så kritiska frågor ställs i direktsändning här. Anders, ditt citat beskriver verkligen på pricken hur det kan vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *