Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Ryska duman i Väyrynens fotspår

5 jun , 2012, 21.36 Anna-Lena Laurén

 

Ryska oppositionen håller just nu på med en så kallad italiensk strejk i duman. Putinpartiet Det enade Ryssland har föreslagit att höja bötesavgiften för den som organiserar olagliga demonstrationer eller manifestationer som urartar. En privatperson skulle kunna bötfällas med upp till 300 000 rubel eller 7 900 euro. På det här sättet vill Det enade Ryssland stoppa nästa demonstration, som ska gå av stapeln på ryska nationaldagen den 12 juni.

Ett rättvist Ryssland och kommunisterna gör nu allt för att dra ut på processen genom att begära hundratals korrigeringar. Plenum måste rösta om varje korrigering. Som ni förstår håller de fortfarande på. Oppositionens mål är att dra ut på det hela så mycket att lagen inte hinner bli stadfäst inför demonstrationen nästa vecka.

Det hela påminner litet om Paavo Väyrynens filibustertrick i Finlands riksdag 1994, då han och hans gelikar talade oavbrutet i fyra och ett halvt dygn för att tvinga fram beslutet Finland skulle rösta om EU-medlemskapet först efter det mer EU-kritiska Sverige. (Väyrynen vann, men både Sverige och Finland röstade ja till EU.)

Duman har varit en gummistämpel i åratal. Nu visar den plötsligt framfötterna. Det här är riktigt roligt.

En kommentar

  1. Kalle skriver:

    Ja, det var i alla fall roligt så länge det räckte. Nu är lagen klubbad. Påminde lite om utmarschen efter fuskvalet i Moskva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *