Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Det växer mod i flugans bröst

5 jul , 2012, 10.08 Anna-Lena Laurén

 

Dmitrij Medvedev beslöt i förrgår att åka till södra Kurilerna, ett något överraskande beslut som irriterade Japan gränslöst. De fyra öarna i södra Kurilerna tillhörde nämligen Japan före andra världskriget och kallas där  ”norra territoriet”. Ryssland och Japan har fortfarande inget avtal som reglerar öarnas status.

Ryssland anser att detta är evigt ryskt territorium. Japan anser att öarna bör återlämnas.

(Ska man gå till botten med saken är dessa öar faktiskt hemvist för ainufolket, något som både Ryssland och Japan troligen har glömt bort.)

Efter uppbragta japanska reaktioner sade Medvedev inför sin avfärd tillbaka till Moskva att Japans åsikt är honom fullständigt likgiltig. ”Den är mig så likgiltig att jag inte ens vill slösa min tid på att diskutera detta”, sade han.

Det känns litet förvånande att väluppfostrade, blida Medvedev plötsligt uttalar sig så nonchalant.

Jag kom omedelbart att tänka på ett ordstäv från min hemort Pargas där man brukar vara snabb med att ta ner folk på jorden: Det växer mod i flugubryst (Det växer mod i flugans bröst).

Här kan ni läsa om Medvedevs uttalande (på ryska):

(http://www.newsru.com/russia/05jul2012/medvedev_dfo.html)

4 kommentarer

  1. Leif skriver:

    Instämmer helt (i din synpunkt)
    Ryssland har en märklig förmåga att skaffa sig fiender helt i onödan, t.ex. Japan som ekonomiskt är mycket större och med förmåga att militärt ta öarna, nu eller i en framtid om man så vill. Kapacitet att möta kärnvapenhot har man ju också

  2. Sarah skriver:

    Läste för något år sedan en artikel på en engelsk nyhetssida att folket på öarna hotade att dra Putin inför riksrätt on han lämnade tillbaka öarna till ”fienden” Japan.

    Till kommentar 1: Visst, Japan har nog en militär förmåga att ta öarna, men vem vet hur Ryssland svarar på det. Tror nog att Ryssland kan bita tillbaka rejält om något skulle hända. Och det bettet vill nog ingen vara med om…

  3. Mike Walsh skriver:

    Japan förlorade s. Kurilerna p.g.av ett krig – visserligen ett som Sovjet Unionen började när Japan hade i princip redan förlorat men ändå på grund av ett förlorade krig.

    Ungarn förlorade land åt alla håll bara 23 år tidigare. (Till czechoslavien, rumanien, serbia och t.o.med till Österrike (förstår detta om ni kan!) Trots att den nuvarande regering i Budapest talar starkt om den ungerska minorität i de flesta av de länder, hörs det ingenting från Budapest när en president eller annan politiker besöker ett område i deras eget land som har en ungersk befolkning.

    Och till skillnaden från S. Kurilerna finns den ungersk befolkning kvar.

    Så länge S. Kurilerna är ryskt territorium kan Medvetev, Putin osv. besoker de. Skulle Finland klagar om Medvetev skulle besöka Vyborg?

  4. Leif skriver:

    Nja, Finland vågar nog inte klaga, men Japan gör det tydligen. Det enda som hindrar Japan från att rusta upp är ett politiskt beslut att göra detta, det förstår säkert även Medvedjev. Så vaför provocear Kreml sina grannar på det viset? härom veckan var ju en general på besök i Finland och betedde sig på ett liknande sätt, som om han ville provocera medvetet. Det känns planerat. Man undrar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *