Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Kirill möttes av bara bröst

26 jul , 2012, 23.18 Anna-Lena Laurén

 

Jag har haft en längre paus i bloggandet eftersom jag är på semester. I slutet av augusti börjar jag blogga i normal takt, fram tills dess kommer jag att skriva ibland men det blir längre pauser mellan mina inlägg.

Författaren Zinaida Lindén hade en tänkvärd kolumn i dagens Hbl om hur olika kontroversen kring Pussy Riot beskrivs i ryska respektive västerländska medier. Hon anser att ingendera är opartisk och det är säkert sant. (Tyvärr har kolumnen än så länge inte lagts ut på nätet, jag ska länka till den så fort det går). 

Jag kom att tänka på Lindens kolumn i dag då jag läste rapporter om att den ukrainska feministorganisationen Femen har demonstrerat mot patriarken Kirills besök i Ukraina. Metod: att barbröstad springa honom till mötes på flygplatsen med texten ”Kill Kirill” skriven på ryggen.

Tanken att Kirill möts av en barbröstad feminist gillar jag, men sloganen känns onödig. Mord är väl inte bästa metoden att kämpa för jämställdhet?

Pussy Riot har däremot aldrig uppmanat till våld. De uppmanade bara Gudsmodern att kasta ut Putin.

5 kommentarer

  1. Magnus Rögård skriver:

    HS ledare (28.7) och Din kommentar (28.7)(kanske tack vare Författaren Zinaida Lindéns artikel i Hbl) av till Pussy Riot har fått mig att tänka annorlunda på det tillsvidare i mina öron provecerande namn som aktivistgruppen i Moskva använder för kämpa för ett jämlikt samhälle utan större indelning i kön, klass, ras och sexuell läggning. Den ukrainska Femen som har ett mera moderat namn på sin aktivistgrupp och som går mera synligt till väga har inte hittills övertygat på annat sätt än att brösten deras i regel är intressanta. HS ledare där också patriarken Kirill omnämndes gör att jag i framtiden försöker komma underfund med: är det brösten Femen vill visa eller kämpar också de för jämlikhet såsom Pussy Riot. Den som lever får se!

  2. Ulf Persson skriver:

    Har precis läst Anna Politkovskajas bok Putins Ryssland och blivit skrämd. Vad är Putin rädd för? Ett tjejband? Vart är Ryssland på väg? Vad säger du?
    http://ulfpersson.wordpress.com/2012/07/30/put-in-democracy/

  3. Sven-Olav skriver:

    Jag antar att vi har lagar mot förargelseväckande beteende (”huliganism”) också i Finland. Om ett sådant beteende kopplas ihop med en politisk meningsyttring måste man överse med det – sådan är nu den internationella upplysta logiken. Hoppas man håller huvudet kallt i Ryssland.

  4. Anna-Lena Laurén skriver:

    Här har vi alltså äntligen Zinaidas Lindens läsvärda kolumn:
    http://hbl.fi/impuls/2012-07-31/zinaida-linden-pussy-riot-i-stormens-oga

  5. Jag anser att Pussy Riot borde ses som en fortsättning av jurodivyi-traditionen. Hittade inget på svenska men här finns en bra tekst på finska:

    http://www.ortodoksi.net/tietopankki/arvonimet/kristuksen_tahden_houkka.htm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *