Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Sverige och Vitryssland, busar och diktaturer

14 aug , 2012, 12.13 Anna-Lena Laurén

 

Den senaste envigen mellan Sverige och Vitryssland har jag följt med blandade känslor. Vitryssland har alltså valt att kasta ut Sveriges ambassadör Stefan Eriksson och nu stänger länderna sina ambassader både i Stockholm och Minsk.

Demokratiarbete är viktigt. Kontakt med olika samhällsaktörer, inklusive oppositionen, är en del av diplomatin. Att Vitryssland är en diktatur och att detta måste sägas rakt ut råder det inga tvivel om.

Stefan Eriksson är inte den enda utländska diplomaten i Vitryssland som har sysslat med människorättsfrågor. Däremot tillhör han de mest aktiva. Jag har själv träffat honom i Minsk för några år sedan och hans energi och nätverk är imponerande. 

Man fick faktiskt en känsla av att hans engagemang sträckte sig utöver det vanliga för en diplomat. Och där infinner sig naturligtvis frågan vilken diplomatens kärnuppdrag egentligen är. Ska det vara att bygga relationer till landet eller att arbeta för de värderingar som man själv anser att landet bör anamma?

Jag antar att det måste vara en balansgång. Om man blir utkastad är det visserligen ett bevis för att Vitryssland inte tål kritik, men att som den svenska utrikesministern Carl Bildt gå ut och kalla Lukasjenko för buse är inte balanserat. Inte för att Lukasjenko inte är en buse – det är han. Utan för att detta knappast är det mest konstruktiva sättet att hjälpa demokratin i Vitryssland. Nu har ju Sverige ingen närvaro i landet längre.

En vecka efter Bildts uttalande vägrar Sveriges försvarsminister Karin Enström att kalla Saudi-Arabien en diktatur.

Detta är inte trovärdig svensk utrikespolitik. Det luktar dubbla standarder. Litet självrannsakan inom regeringen vore på sin plats.

8 kommentarer

  1. Samuel Samson skriver:

    Bra artikel Anna-Lena! Sveriges regering är en samling hycklare,ut i fingerspetsarna.

  2. thom berg skriver:

    Nå, hellre de som hycklar lite än de som ingenting gör eller aldrig säger något.(läs Finland) Feghet och omoral ut i fingerspetsarna!

  3. Anna skriver:

    Bra sagt Anna-Lena! : ))

  4. Kerstin skriver:

    Ja några vanliga diplomatiska uppgifter hade väl knappast Stefan Eriksson i Minsk, utan hans uppgift var väl mest politisk. Om en PR-byrå flög över t ex Saudiarabien och kastade ned nakna barbiedockor, så skulle nog resultatet bli det samma, förutom att den PR-byrån inte skulle få något stöd av den Svenska staten.

  5. Simone Alopaeus-Aminoff skriver:

    Lika skarpsynt som vanligt – men vill man ägna sig åt hårklyveri kan man kanske hävda att Saudi-Arabien snarast är en oligarki och inte en diktatur?
    Simone

  6. Nisse Johnsson skriver:

    Från min horisont kan jag bara hålla med dig!
    Diplomati betyder framför allt varsamhet med de ord man använder sig av i den öppna kommunikationen
    länder emellan. Det som nu utspelar sig kan väl närmast sägas likna hypokrati.

    PS Tack för många bra blogginslag. DS

  7. Stefan Slotte skriver:

    Oj,vad det är populärt att racka ned på det svenska hyckleriet i detta fall litet bugande för Saudierna.
    Man skall inte kasta sten i ett glashus. Det har blivit bättre men Kekkonenerans lovprisande av diktaturen i öst,Finlands pragmatiska hållning
    gentemot tex Kina visavi mänskliga rättigheter,stöttandet av vapenindustrins försäljning
    till tveksamma länder osv gör nog att vi kackar i eget bo om vi som Lauren ongör sig över Carl Bildt.Hans
    agerande för att få de svenska töntjournalisterna fria
    i Etiopien var föredömligt. Trots kritik för att inte
    vara tillräckligt engagerad höll han i ett halvår tyst om att en ök om frigivandet redan skett

  8. Glenn skriver:

    Om alla diplomater utplacerade i världens olika diktaturer gjorde som Stefan Eriksson, skulle frihetsarbetet ha kommit bra mycket längre. De flesta av dagens diplomater lever kvar i en svunnen tid där det politiska spelet underhålls, till vilken nytta då kan man undra? Många beskickningar ute i världen för en ganska tynande tillvaro. Underbart att se en diplomat som vågar sticka ut och kämpa för det han tror på. Vi behöver fler som Stefan Eriksson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *