Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Europademagogi i Georgien

27 sep , 2012, 07.56 Anna-Lena Laurén

 

Det är på landsbygden som Saakasjvili har sitt mest grundmurade stöd. När man reser åtta timmar med bil från Tbilisi till Mestia, huvudstaden i den sägenomspunna bergsprovinsen Svaneti, förstår man varför. Vi passerade flera nybyggda tunnlar, nybyggda bensinstationer, rentav caféer med wi-fi (som inte fungerade, men i alla fall). Det viktigaste är i varje fall själva vägen. Den är slät och fin nästan hela vägen upp till Mestia på 1 500 meters höjd. Ännu för några år sedan hade denna åttatimmarsfärd tagit minst tolv timmar.

Uppe i Svaneti är stödet för Saakasjvili stort. Han har gjort enorma satsningar på att göra den lilla staden Mestia till Georgiens Schweiz. Nya byggnader i centraleuropeisk stil och en stor piazza (Saakasjvili älskar ordet) dominerade staden, det byggs skidlifter, hotell, med mera. Mer om detta får ni läsa i söndagens Hbl, här vill jag bara fundera litet över ett fenomen som jag tidigare har stött på i Georgien. Nämligen denna fras: Vi är en del av Europa! Vi är européer och det har vi alltid varit!

Överallt där den georgiska flaggan vajar flankeras den av en blå EU-flagga för att liksom understryka budskapet.

Jag förstår inte varför georgier känner sig tvungna att ständigt bedyra att de är européer. Om de verkligen är det borde de ju inte känna något behov av att ständigt lyfta fram det.

Sanningen är att Georgien har stått under inflytande från många kulturkretsar. Europa, Ryssland, Persien och Turkiet. Det är det som gör landet unikt.

Sanningen är också att man kan placera ut EU-flaggor hur mycket man vill. Men det har ingen betydelse för demokratiutvecklingen. Där har Georgien, efter betydande inledande framsteg, tagit flera steg tillbaka på senare år. Främst på grund av att den största självutnämnda europén av alla, Micheil Saakasjvili, bromsar processen med sin tilltagande auktoritära politik.

Georgien är just nu i stort behov av litet mindre demagogi – på alla plan.

Jag bifogar bilder av flaggfenomenet samt av det obeskrivligt vackra Svaneti. Notera den bastanta vedspisen som används för matlagning.

4 kommentarer

  1. Kerstin skriver:

    EU-flaggor brukar ju placeras ut när EU bidragit med pengar, kan de inte har gjort det i Georgien också?

  2. Anna-Lena Laurén skriver:

    EU har säkerligen bidragit till vissa projekt, men de här flaggorna har ingenting med dem att göra eftersom de finns överallt. Det är ett sätt att symbolisera att vi vill bli som ni, sade Mestias borgmästare när jag frågade honom.

  3. Kenneth skriver:

    Besökte Georgien i månadskiftet Mars/April och det med flaggorna och budskapet om att dom är europe’er (som trummades ut hela tiden ) var också nåt jag slogs av. Staten verkar också satsa stort på att alla ska få lära sig bra Engelska. Något jag märkte när det blev helg och Tiblisi ”översvämmades” av unga lärare från Australien,Nya Zeeland,Storbritanien ,Kanada och USA som alla sade sig jobba ute i någon byskola på landsbygden.

  4. Anna-Lena Laurén skriver:

    Mycket intressant! Tack för den informationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *