Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Segerrus på Frihetstorget

2 okt , 2012, 07.14 Anna-Lena Laurén

 

I natt har Tbilisi firat oppositionens seger. Bidzina Ivanisjvilis anhängare körde runt, runt, viftade med sina blå flaggor och tutade oupphörligt. Jag gick ner till Frihetstorget och talade med segerrusiga människor, bland annat en 50-årig läkare. Hon var klädd i lång svart klänning och var omsorgsfullt sminkad, och när jag frågade (på ryska) hur det känns höjde hon armen i luften och tittade triumferande på mig:

– Pobeda! sade hon mycket lugnt.

Hon var helt övertygad om att resultatet inte kommer att ändras, trots att vi i natt bara hade vallokalsundersökningarna att gå efter. Då ledde Ivanisjvilis Den georgiska drömmen med 51 procent före 41 procent för Saakasjvilis Nationella rörelsen. Just nu är Den georgiska drömmen fortfarande i täten med 54 procent men rösterna räknas som bäst.

Detta är otroligt spännande. Jag måste medge att jag inte hade väntat mig ett sådant här resultat, delvis eftersom Saakasjvilipartiets grepp om den administrativa apparaten är så starkt. Än vet vi inte det slutgiltiga resultatet, men en sak vet vi redan: den unga georgiska demokratin verkar trots många brister fungera på den väsentliga punkten, dvs den möjliggör fredliga, demokratiska maktskiften. Fram tills i natt var jag ärligt talat inte helt säker på den saken.

Här kan ni läsa min senaste nyhetsrapport:

http://hbl.fi/nyheter/2012-10-01/elektrisk-stamning-under-valet-i-tbilisi

2 kommentarer

  1. Spenat skriver:

    Hej Anna-Lauren, jag tycker du blivit lat och bekväm av dig. Var dröjer alla kritiska och uppriktiga reportage eller kommentarer om Ryssland idag? Landet sjunker i apati och ett odemokratiskt / nationalistiskt kaos. Var är du? Är du rädd att ditt visum till Ryssland inte förnyas?

  2. Anna-Lena Laurén skriver:

    Just nu är jag tjänstledig och skriver på en bok om demokratiska revolutioner i Georgien, Ukraina och Kirgizistan, vilket jag tidigare meddelat i bloggen. Den regelrätta Rysslandsrapporteringen fortsätter från december. Dock är det en ytterst liten del av min rapportering som hamnar på bloggen. Det mesta publiceras i Hufvudstadsbladets papperstidning och en liten del av det materialet publiceras även på nätsidorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *