Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Snöslasket som trotsar all beskrivning

1 Dec , 2012, 13.45 Anna-Lena Laurén

 

Det är här nu. Det berömda Moskvasnöslasket.

Ni som klagar på snö och dåligt före i Finland eller övriga nordiska länder vet inte vad Moskvasnöslasket vill säga. Föreställ er en miljonstad där ingen någonsin har tänkt på att gatorna borde dräneras vid nederbörd. Föreställ er därefter ymnigt snöfall i några minusgrader, varpå temperaturen går upp några grader så att snön smälter till en obeskrivligt smutsig sörja i nyanser av brunt och grått. Trottoarerna blir glashala och livsfarliga att ta sig fram på. Ingen har hunnit sanda eftersom snön kom som en överraskning, precis som den gör varje år.

När man har tagit sig fram till trottoarkanten för att gå över vägen möts man av flera meter breda och tjugotals centimeter djupa vattenpussar som man är tvungen att gå runt, alternativt plaska rakt igenom eftersom de inte alltid går att runda.

Moskvasnöslaskets förnämsta specialitet är de dolda vattenpussarna under lager av snödrivor eller is. Man skuttar upp i en snödriva för att undvika vattnet och resultatet är att man står till anklarna i smält-, smuts- och avloppsvatten.

När man ska ta sig hem gör man till en början långa skutt för att undvika pölarna. Till sist plaskar man bara rakt igenom, kommer hem genomdränkt av vatten och smuts och undrar varför man över huvud taget fick den ljusa idén att flytta till den här staden.

Bifogar nedan en bild på härligheten, taget på (de s.k. gågatan) Arbat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *