Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Adoptionslagen och kattungar

30 Dec , 2012, 16.30 Anna-Lena Laurén

 

För några dagar sedan stadfäste Rysslands president Vladimir Putin en ny lag som förbjuder amerikanska medborgare att adoptera ryska barn.  Lagen är ett svar på den så kallade Magnitskijlagen i USA. Amerikanska kongressen har belsutat att neka personer som är inblandade i mordet på den ryska advokaten Sergej Magnitskij inresa till USA. Ytterligare åtgärder ingår, bland annat kommer egendom de har i USA att beslagtas.

Magnitskij hade avslöjat omfattande korruption bland höga tjänstemän i det ryska skatteverket, med påföljden att han själv anklagades för skattesmitning och dog av misshandel i häktet.

Innan jag åkte på jullov till Finland diskuterade jag den nya adoptionslagen med en rysk vän i S:t Petersburg. Han citerade en rysk debattör vars namn jag tyvärr inte minns. Denne hade konstaterat: Att neka adoption till amerikaner är som att meddela att vi slår ihjäl en kattunge för varje rysk medborgare som nekas inresa till USA på grund av Magnitskijlagen.

Min vän ansåg att liknelsen var en fullträff. Samma moral, samma effekt, sade han. Han skrattade av fröjd när han tänkte på de upprörda tjänstemännen som har förlorat sin egendom i USA.

– De har stulit och stulit, köpt bostäder och bilar… och nu är det plötsligt någon som straffar dem! För första gången någonsin får deras handlande konsekvenser! Och de värsta tänkbara – de blir av med delar av stöldgodset, de har ju köpt upp halva Miami!

Jag har ännu inte hört om några konkreta personer som har fått sin egendom i USA beslagtagen. Det vore mycket intressant att veta vilka de är.

3 kommentarer

  1. fd Moskovit skriver:

    Tyvärr är det mkt värre än att slå ihjäl en kattunge… Handikappade barn som inte har nån chans att bli adopterade av ryssar nu förlorar även en (mkt större) chans att adopteras av amerikaner. Så de slår inte ihjäl kattungar utan föräldralösa sjuka barn, vilket är bara äckligt och oförlåtligt.

  2. Anna-Lena Laurén skriver:

    Tack Kalle!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *