Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Ils sont fous ces gaulois

4 jan , 2013, 17.24 Anna-Lena Laurén

 

Uppriktigt sagt så trodde jag länge att Gérard Depardieus ryska medborgarskap var något slags hoppfullt missförstånd som hade börjat cirkulera av sig själv i ryska medier. Jag hade fel. Nu har Depardieu själv skrivit ett öppet brev till ryska Kanal 1 där han meddelar att han är glad över att bli rysk medborgare och att han ”älskar Ryssland, dess historia, dess författare”.

Den ryska litteraturen är sannerligen lätt att älska. Men om Depardieu hade tillbringat litet längre tid i Ryssland hade han troligen insett att rysk pappersexercis och byråkrati inte är lika underbart. Lika litet som han skulle uppskatta att tvingas ansöka om visum för att besöka ett EU-land. Eller att köa i passkontrollen medan alla EU-medborgare hastar genom öppna portar.

Naturligtvis – en person av Depardieus dignitet kommer troligen att slippa större delen av det papperskrig som vi vanliga dödliga här i Ryssland ständigt tvingas utkämpa. Och så antar jag att han för säkerhets skull även har ansökt om belgiskt medborgarskap.

Plattskatten i Ryssland är tretton procent, förvisso mindre än den nya franska miljonärskatten på sjuttiofem. Faktum är dock att Putin själv har talat om att införa skatt på lyxartiklar. Det kanske Depardieu inte var upplyst om.

Journalisterna på NTV-nyheterna i går höll på att spricka av stolthet då de meddelade att Depardieu nu har blivit rysk medborgare. Tonfallet var tydligt: där fick ni! Alla ni europeiska ledare som ständigt kritiserar oss och tjatar om era mänskliga rättigheter – vi har Depardieu!

Senaste nytt är att även Brigitte Bardot överväger att ansöka om ryskt medborgarskap.

Ils sont fous ces gaulois.

19 kommentarer

 1. Peter skriver:

  Hej,

  Gérard Depardieu är ju ett fall för sig, men du har inte kommenterat (tror jag) den nya ryska lagen gällande medborgerskap i ryska federationen. Nu kan ju inte bara fd. sovjetmedborgare, utan även ättlingar till personer som levt i det ryska imperiet få ryskt medborgarskap. Det har spekulerats om detta skall gälla även finska och polska medborgare, eftersom båda länderna var en del av imperiet…

  Vad säger dina källor?

  PS. Beskattningen funkar inte per medborgarskap utan den har andra regler.. går inte in på dem nu.

 2. Mikael Böök skriver:

  Ils (inte il) sont fous.

 3. G Gurik skriver:

  Från att tidigare varit humoristiska och läsvärda har dina inlägg blivit rena gnällspalten på senare tid.

 4. Sofia skriver:

  Nya skatten ar inte sjuttio utan hela sjuttiofem procent.

  6 av 10 fransman tycker dessutom denna skatt ar for hog laste jag i The Local.fr . Aven jag tycker sjuttiofem ar for mycket.
  Du verkar dock tycka den ar ok?

  Far se hur detta sist och slutligen slutar.. Annu ar skatten ju inte inford.

 5. Anna-Lena Laurén skriver:

  Hej,
  tack Mikael för rättelsen! Slarv från min sida, jag införde den omedelbart.
  Beskattas i Ryssland kan man mycket riktigt även om man inte är rysk medborgare, men då måste man vara bosatt här mer än hälften av årets dagar om jag minns rätt. Angående den nya medborgarlagen är jag inte insatt. Att finska och polska medborgare skulle söka om ryskt medborgarskap på basis av den känns som en ganska spekulativ fråga.
  Jag har inga åsikter om den franska miljonärsskatten, det var inte den som inlägget handlade om utan om Depardieu.
  Allt gott!

 6. Erik E skriver:

  I fallet Brigitte Bardot lär bakgrunden vara att hon är upprör över behandlingen av djur i Frankrike. Det får mig att undra – vad är djurrättssituationen i Ryssland?

 7. Peter skriver:

  ja, det sänkta kravet för medborgarskapet är ju ännu ett förslag
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/putin-endorses-eased-citizenship-requirements/473010.html
  (sanomaägd publication)

  och i Finland kommer man undan finsk beskattning antigen om 3 år efter utflyttåret, eller om man avhänt sig finsk bostad, sommarstuga osv. dvs. klippt banden kan man skaffa sig intyg om att finland inte beskattar. nationaliteten inverkar inte.

 8. Jonne Hyvärinen skriver:

  Hej,
  Jag vet inte hur insatt du är i Frankrikes byråkratidjungel men jag kan upplysa dig om att trots att det har arbetats hårt i Frankrike de senaste ~10 åren för att reda ut röran så är Rysslands byråkrati i jämförelse med den franska något av det smidigaste man kan hitta på den här planeten..

  Båda tummarna upp för Depardieu och alla andra som säkerligen kommer att följa i hans spår (även om inte till Ryssland så till andra länder) om det där socialistfanskapet Hollande fortsätter sin befängda kommunistpolitik!

  Aux barricades citoyens!

 9. Anna-Lena Laurén skriver:

  Hej igen! Jag har bott både i Frankrike och Ryssland och även om Frankrike precis som Finland också har sitt mått av byråkrati kan jag av egen erfarenhet säga att den ryska byråkratin avgår med segern. Framför allt kravet att en utlänning måste registrera sig inom tre dagar varje gång hon eller han förflyttar sig inom Ryssland är ytterst besvärligt för man kan i praktiken bara göra det om man bor på ett hotell. För det måste man betala en extra avgift och hela proceduren är meningslös.

  Angående beskattningen behöver man inte vänta tre år för att inte beskattas i Finland. Den som officiellt flyttar utomlands, dvs mantalsskriver sig där, beskattas i sitt nya hemland från första dagen och sin egendom i Finland får man naturligtvis behålla. Nationalitet och beskattning har ingenting med varandra att göra och det har heller ingen påstått. Att Depardieu avsäger sig franskt medborgarskap för ryskt är en symbolisk gest, han skulle kunna beskattas här utan att bli medborgare bara han flyttar hit och befinner sig här tillräkckligt många av årets dagar.

  Djurrättssituationen i Ryssland är bekymmersam, även om folk här i allmänhet är väldigt djurkära. Men situationen till exempel för djur som uppträder på cirkus är besvärlig, främst eftersom här används djur som tex elefanter och stora rovdjur som vad jag har förstått egentligen inte bör hållas i sådana förhållanden som cirkuslivet förutsätter. Jag gjorde för några år sedan en intervju på Durov-teatern i Moskva som sysslar enbart med djurcirkus och de vidhåller att djuren behandlas mycket väl. Men vi fick inte se hur djuren i praktiken hålls.

 10. ulla-britt landi skriver:

  Jag bor i Italien och tror ingen slår oss i byråkrati och sätt att komma undan densamma.Vad G.Depardieu beträffar får man väl hoppas att ryssen håller hårt i sin Vodkaflaska. Har inte mycket över för dessa storheter isynnerhet då de utnyttjar VIP-skapet för att bli omtalade o kanske spara. Annars Anna-Lena, har vi säkert gått om varandra på 50-talet, gick tre år i Samskolan på samma klass som Christer Laure’n, kanske din bror, litterär han med, eller är du för ung för det, minns flere syskon.

  .

 11. Besserwisser Lauren skriver:

  Laurens envisa, elaka och enfaldiga tjatande mot ryssar och Ryssland är ju redan allmänt känt och helt skrattretande, men nu får också fransmännen och Deparieu sitt. Lauren har blivit så enfaldigt självupptagen och arrogant att ingenting duger eller är bra i Ryssland, utom oppositionsanarkisterna. När man läser Lauren så tror man att Ryssland är rena helvetet på jorden, men nu slår hon också till också mot (de i hennes tycke korkade) fransmännens och Depardieus omdömesförmåga. Smaklöst av HBL att ha en sådan korrespondent och kolumnist.

 12. Tomas skriver:

  ”Framför allt kravet att en utlänning måste registrera sig inom tre dagar varje gång hon eller han förflyttar sig inom Ryssland är ytterst besvärligt för man kan i praktiken bara göra det om man bor på ett hotell”

  Registreringen är en relik från sovjettiden men dessa 3 (var)dagar har ändrats till 7 (var)dagar!

 13. Kerstin skriver:

  Gérard Depardieu lär väl förmodligen behålla sitt Franska pass, oavsett vad han sagt om det. Och då slipper han de praktiska problemen.

 14. Chri Åhman skriver:

  Jo, men Depardieu, alltså. Det är ju fransmännen som gett honom alla hans miljoner! Visserligen är 75% i skatt mycket, men pengarna går ju till det franska samhället = folket.

 15. La liberté individuelle - Pomperipossa skriver:

  Gerard D har använt sin personliga frihet, la liberté individuelle…och han får en att tänka på Astrid Lindgren och Pomperipossa på 1970-talet. Hon drabbades av 102 procents marginalskatt. Så många procent finns inte, trodde Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga. Men finansminister Gunnar Sträng bekräftade då att det visst fanns 102 procent i skatteskalorna…

 16. Mike Walsh skriver:

  I Sverige år 1979 var min marginal skatt på ett helt vanligt inkomst 92%.

  (Det var i och för sig ”bara” 88% men dagis avgifter var 4% av brutto inkomst så det 4% försvann också när jag till exempel gjorde övertid och fick den inte ut som kompledig)

  Jag flyttade då till tyskland och fick avsevärt högre lön samt mindre skatter.

  (Efter nio år där flyttade till Finland med mindre lön och högre skatter men det är en annan historia. Skatterna här var i all fall inte i klass med de i Sverige då. Men som pensionär får jag under 2013 straffskatten så man undrar igen om flyttningen är svaret)

 17. Mike Walsh skriver:

  Förresten, nar The Beatles skrev Taxman var det högste skatten i Storbrittanien 19 shillings och sixpence per pund eller 97.5 % !

 18. Mike Walsh skriver:

  ..eller kanske bara 19 shillings per pund eftersom låten inkluderar 19 for you, one for me.

 19. Peter skriver:

  Till kommentator # 11, Besserwisser Laurén:

  Hur skulle det vara om du läste lite mer av Lauréns texter om Ryssland så att du kunde bilda dig en lite mer nyanserad bild. Och så tycker jag du skall sluta läsa in värderingar i texter där de inte finns.

  Jag och många andra älskar A-L:s sätt att skriva vad hon tänker och tycker om det ryska och Ryssland. Och det kan vara både kärleksfullt, undrande, nyfiket och kritiskt.

  Fortsätt på samma sätt Anna-Lena!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *