Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Protestantismen på besök i Moskva

13 feb , 2013, 13.29 Anna-Lena Laurén

 

I dag följde jag med Finlands president Sauli Niinistö då han intervjuades i Echo Moskvy av Tatjana Felgenhauer och Matvej Ganapolskij. De pressade bland annat Niinstö på hur barnskyddet fungerar i Finland. Echo Moskvy är en kritisk radiostation men upprepade trots detta påståendet som i Ryssland har blivit sanning, nämligen att ryska föräldrar som i Finland ställer sina barn i skamvrån blir fråntaget barnet. (Till saken hör att varken Felgenhauer eller Ganapolskij utgör några språkrör för Kreml. Men även de har med hull och hår slukat propagandan om att de drakoniska finländska socialmyndigheterna kommer störtande så fort en rysk föräldrar vågar tillrättvisa sitt barn i Finland).

– För det första vill jag tala om att jag själv har blivit ställd i skamvrån som liten, började Niinistö.

Han förklarade därefter att finländska socialmyndigheter har tystnadsplikt och därför inte får uttala sig om enskilda fall. Den här saken har varit den svåraste att förklara i Ryssland där begreppet tystnadsplikt inte existerar.

Niinistö avfärdade också spekulationer om att Finland ska gå med i Nato. Han kommenterade den nya ryska tobakslagen, som förbjuder rökning på offentlig plats och som i Ryssland uppfattas som närmast omänsklig.

– Jag är själv gammal rökare. Först förbjöd de oss att röka bak i bussen, sedan i flygplan, sedan på restauranger. Varje gång trodde jag att jag inte skulle klara det. Men det gick hur bra som helst, konstaterade Niinistö och tillade att han inte längre röker, ”bara ibland”.

– När då? undrade Ganapolskiij.

Za granitsy (utomlands), svarade Niinistö på ryska med ett leende.

– Jasså ni kommer hit till Ryssland för att röka! svarade Ganapolskij.

– Jag sade utomlands, inte Ryssland, svarade Niinistö snabbt.

Niinistö har en mycket praktisk inställning till Ryssland. Sammanfattningsvis verkar det som att han vill att affärerna ska fungera, för övrigt får var och en sköta sitt. Han ville till exempel inte gå fördöma lagen mot homosexuell propaganda utan konstaterade bara att attityden i Finland är ”liberalare”.

Ganapolskij och Felgenhauer var särskilt imponerade över att Niinistö inte anlände till Moskva i sitt eget, presidentliga plan, utan tog Finnair som vilken medborgare som helst. Visserligen i businessklass. Men i alla fall. De skulle bara veta vilka sparåtgärder Niinistö tvingade riksdagen igenom som talman, samt att han tackade nej till sin egen löneförhöjning. Jag misstänker att de i så fall skulle ha upphöjt Finlands president till en protestantismens och sparsamhetens gud.

Bifogar min bevakning av gårdagens möte mellan Niinistö och Putin:

http://hbl.fi/nyheter/2013-02-12/niinisto-och-putin-talade-affarer

 

En kommentar

  1. Maggie skriver:

    Dina texter är fenomenala 🙂 Informativa, humoristiska och analytiska. Bra jobbat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *