Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Döden gav ett försoningens skimmer

24 mar , 2013, 10.33 Anna-Lena Laurén

 

I morse slog jag på Echo Moskvys morgonnyheter och fick höra Rysslands populist par excellence, Vladimir Zjirinovskij, beskriva hur han nyligen träffade Boris Berezovskij i Israel. De råkade semestra vid Röda havet samtidigt.

Berezovskij ville hem till Ryssland. Zjirinovskij lovade hjälpa honom.

I går återfanns Berezovskij död i ett badkar i sitt hem i Berkshire utanför London. Den brittiska polisen har spärrat av området och undersöker det minutiöst för att finna eventuella spår som tyder på mord. Berezovskij själv var övertygad om att Putin försökte mörda honom.

Berezovskij var en av Putins mest uttalade fiender i exil. Men nu går alltså Zjirinovskij, en av Putins mest trogna allierade, ut i Echo Moskvy och meddelar att han har försökte hjälpa Berezovskij att komma hem.

I Ryssland innebär en människas död ofta att ett försonlighetens skimmer sänks över dennes person.

Dessutom är eliterna små. Alla känner alla. Föga förvånande var Putin och Berezovskij nära allierade en gång i tiden.

Nu är frågan om Putin ska låta Berezovskijs närmaste begrava honom i Ryssland, det land där han gjorde sin förmögenhet och som han en gång trodde sig styra enväldigt.

3 kommentarer

  1. Kurt skriver:

    Ironiskt att en antisemit som Zjirinovskij semestrar i Israel!

  2. Anna-Lena Laurén skriver:

    Zjirinovskijs pappa var jude. Det är en mycket intressant historia. Under hela sin politiska karriär strödde Zjirinovskij antisemtiska uttalanden omkring sig. Sedan kom det fram att hans (försvunne) far hade varit jude och utvandrat till Israel där han ligger begravd. Zjirinovskij grät invid sin fars grav inför surrande tv-kameror och har nu slutat dölja att hans far var jude. (Innan det hela kom fram sade han alltid att hans far hade varit ”jurist”) Men han har inte tagit avstånd från sin forna antisemitism. Så här kan rysk politik fungera.

  3. Galet skriver:

    Berezovski var också jude liksom Hodorkovski och Chelseylagets ägare Abramovich. Zhirinovsky är väl en rätt så dubbel personlighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *