Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Varför man ska vara på plats

9 apr , 2013, 16.09 Anna-Lena Laurén

 

I dag har det blivit offentligt att jag även ska börja rapportera för Svenska Dagbladet. Hufvudstadsbladet och SvD kommer med andra ord att dela på mig, vilket jag är mycket glad över för jag tror det är ett arrangemang som alla vinner på. Jag kommer även att fortsätta rapportera då och då för TV4 i Sverige.

Utrikesrapportering sägs vara en utrotningshotad gren i och med att mediehusen får allt mindre resurser. Men det är viktigt att ha journalister på plats i världen. Ja, jag talar i egen sak, och det bryr jag mig inte om. Detta är min ärliga och uppriktiga övertygelse. Det finns ingenting som kan ersätta närvaro på plats, inga nätsajter, inga satellitkanaler.

Ett möte med en människa är alltid ett möte med en människa.

Ibland när jag hör vissa mediechefer säga att internet har avskaffat utrikeskorrespondenterna tänker jag på ett citat ur en av Tove Janssons muminböcker, jag tror att det var ”Kometen kommer”:

”Så gjorde de upp eld och stekte plättar som de åt upp efterhand som de blev färdiga, det enda riktiga sättet att äta plättar.”

Journalistik kan se ut på många olika sätt, och det finns mycket material som man kan hitta på nätet, det är ett oumbärligt arbetsredskap. Men riktig journalistik går ut på att möta människor och att rapportera om det man ser och hör med egna ögon och öron. Det är mycket enkelt. Helt oavsett vilka kometer som hotar på himlavalvet, resursbrist, inbesparingar.

Jag kommer aldrig att ge upp det idealet, och tro mig, jag är så in i norden envis.

5 kommentarer

 1. Janette skriver:

  ”jag är så in i norden envis”
  och därför är du så in i Norden älskad av dina läsare!

 2. kormy skriver:

  Tack att du är där på plats.

 3. Trix skriver:

  Det är bra. På det här sättet hålls vi medvetna om att ingenting är bra i Ryssland.

 4. Kurt skriver:

  Grattis, SvD har haft en BEDRÖVLIG Rysslandsbevakning under mycket lång tid! Svenska dagstidningar har snart avskaffat alla sina korrespondenter, de köper telegram från nyhetsbyråerna i stället!

 5. flygarolle skriver:

  Du är min favoritplätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *