Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Knölen med de trettiosju tulpanerna

10 apr , 2013, 13.30 Anna-Lena Laurén

 

I går firade mina väninnor och jag min födelsedag cirka en vecka för sent. Vi hade det desto trevligare. Jag hade lagat vegetarisk meny, broccolipasta eftersom Lena och Masja just nu inte äter kött. De är ortodoxa troende och fastar inför påsken. (I Ryssland kallas det för att fasta men man äter fast mat, dock inte kött.)

Olga som precis har fyllt fyrtio, har ett välbetalt jobb och är singel, funderade över sin livssituation. Hon är uppvaktad av flera, men det finns ett problem.

– Tyvärr är de alla urody, meddelade hon. Ett svåröversättligt ryskt uttryck som kanske motsvaras bäst av ”knöl”.

Sedan fortsatte hon:

– Det sägs att alla män som inte är knölar är upptagna. Men när jag betraktar mina väninnors äkta män kan jag dessvärre inte hålla med om den saken.

Gapskratt.

Vi diskuterade äkta män i vår bekanskapskrets. Domen var inte nådig. Det hindrade inte att många av dem omnämndes med värme.

En halvtimme senare dök en av knölarna upp, en person som dessutom råkar vara en av mina bästa vänner. Han var i Moskva på arbetsresa. Med sig hade han trettiosju skära tulpaner i ett jättefång som knappt rymdes i min famn. Vi var tvungna att skära sönder en tom femliters plastvattendunk som nätt och jämnt rymde blomsterprakten.

Därefter höjde knölen sitt glas och sade:

– Skål för dig, Anja, för att du fortsättningsvis klarar av att bo och jobba i vårt kalla, råa, korrumperade land.

Vi drack rödvin och jag kände än en gång i mitt  innersta vad det är som gör att jag vill bo i detta råa land där människorna förmår älska bristerna hos varandra.

4 kommentarer

 1. Grattis till födelsedagen A-L ! Härligt få vara med på en hippa i Ryssland med ryssar. Det må nu vara fest som fest, det behärskar vår kära granne i öst bättre än de flesta, också kvinnor kan ha skoj utan ”knölar” ?
  Själv uppskattar jag A-L:s texter om undersökande iakttagningar och referat om landet. Undrar storligen över Tosses avundsjuka komentar ”että ei voi vähemmän kiinnostaa ”? Men om man är så begränsad i sitt lilla jag bör man ej läsa överhuvudtaget någonting, eller kanske Jonathan Swifts ”Guliver Resor” vore något för honom ?

 2. ACS skriver:

  Tack för att vi får läsa din blogg, den är min favorit. Jag tycker mycket om att läsa om alla de roliga, sorgliga, kufiska och konstiga – mänskliga händelser du råkar ut för. Hoppas tulpanerna blommar länge!

 3. leif paulin skriver:

  Ja Anja, du har en beundransvärd skicklighet att fånga det psykologiska i ögonblicket. Gillar att läsa dina korta texter, som innehåller värme och kunnande. Själv lärde jag mig aldrig någon bra ryska men som utbildad etolog ser jag intressanta vinklingar i dina berättelser. Du är värd hela kanistern tulpaner!
  Har du annars läst En flaska röd champanj? Eller var det två…

 4. Maggie skriver:

  Vilken härlig text. Du fångar ögonblicken och känslan så bra med dina ord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *