Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Kämpa, kämpa och kämpa

29 apr , 2013, 21.30 Anna-Lena Laurén

 

I dag har jag varit moderator på ett Rysslandsseminarium i Helsingfors där jag fick träffa Grigorij Javlinskij. Jasså den där gamla avdankade ryska oppositionspolitikern, tänker ni nu.

Men Javlinskij är mer än en oppositionspolitiker. Han är intellektuell. En äkta rysk sådan. (Vilket betyder att de alltid överraskar en.) Jag har aldrig fått sitta öga mot öga med honom förr och nu när jag har gjort det är jag fylld av den där upplyftande känslan man får av att tala med personer som kan tänka.

Javlinskij talade om många intressanta frågor, mer om dem får ni läsa i en intervju i Hbl. En av de viktigaste sakerna han sade handlade om förtroende.

– I Ryssland litar ingen på någon. Alla tror att oppositionsledarna är köpta, att vi har ett avtal med Kreml. Det finns bara ett sätt att förhålla sig till den saken – att inte bry sig. Jag bryr mig inte om vad folk säger om mig. Mitt jobb är att föra en politisk kamp i Ryssland, och det tänker jag fortsätta med.

Jabloko fortsätter delta i val, trots valfusket.

– Alla val är riggade. Det spelar ingen roll, vi måste delta i alla fall. Det handlar inte att vinna val, det gör vi inte under dessa förhållanden. Hur skulle vi kunna vinna? Vad det handlar om är att kämpa, kämpa och kämpa.

Så oryskt. Ryssar brukar vilja ha allt nu och genast, Javlinskij förstår att det är omöjligt. Men han fortsätter.

Bifogar en bild av min intervju med Javlinskij på det gemytliga kulturcentret Hanaholmen utanför Helsingfors.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *