Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Navalnyj, den liberala chauvinisten

6 maj , 2013, 21.14 Anna-Lena Laurén

 

Sitter på en amerikansk restaurang vid namn Starlite omgiven av s.k. mitinguisje, det vill säga folk som var på Bolotnajademonstrationen. Moskvas unga generation brukar träffas på cafeér när de har gått på demonstration, röka, prata och rutinmässigt fingra på sina ipads.

Demonstrationen har precis avslutats. Det mesta gick lugnt till. Inga sammandrabbningar förutom smärre slagsmål mellan religiösa och liberaler. Det hela försenades med en timme på grund av ett tragiskt dödsfall då en av volontärerna som byggde scenen omkom. Att demonstrationen över huvud taget blev av är en seger för oppositionen, men det ändrar inte på att geisten och entusiasmen nu är klart försvagade. Folk började gå därifrån när halva demonstrationen var kvar.

Anti-putingängets stora problem är att Ryssland fortfarande saknar fria val. Kraften, vilja och idéerna kommer aldrig till uttryck annat än på gatan. Val och politiska partier är grunden för all demokrati. (Det är därför som Putin inte vill ha dem.) Hej alla ni i Finland och övriga norden som anser att det är något lurt med politik och politiska partier.

Aleksej Navalnyj lanserade för övrigt ett nytt slagord: ”Kom på demo tillsammans med frugan”. Hej alla ni som tror att den ryska oppositionen är alltigenom genusmedveten och västerländskt strömlinjeformad.

(Att kalla Navalnyj för liberal chauvinist är inte helt korrekt, jag vet. Med sina nationalistiska tendenser an är han strängt taget ingen renodlad liberal.)

Deltagarantal 20 000 enligt tv-kanalen Dozjd, cirka 6 000 enligt polisen.

Bifogar några bilder av Bolotnaja nummer två:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *