Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Du är ren och fin så du blir insläppt

22 sep , 2013, 21.42 Anna-Lena Laurén

 

I dag har jag tillbringat halva dagen på Moskvas zoo tillsammans med min dotter. Vi gick omkring i nästan fem timmar. Ett strålande sätt att tillbringa en ledig söndag för både stora och små.

Först gick vi på Morskoj teater, havsteater. (Namnet påminde mig f.ö. om muminfamiljens skepp, Haffsorkestern.) Medan vi väntade på att grindarna skulle öppnas hoppade min treåring som knappt kunde bärga sig upp och ner. Till sist kastade hon sig på marken i protest över sölandet. En babusjka som stod bredvid med sitt barnbarn tittade på henne och sade strängt:

– Smutsiga barn får inte gå på havsteater.

– Men jag då, mormor? undrade hennes barnbarn oroligt.

– Du är ren och fin så du blir insläppt, svarade babusjkan belåtet.

Havsteaterföreställningen inleddes med en pelikan som spelade fotboll. Sedan fick vi se synkroniserade simmare och därefter höll jag på att falla av stolen för in flög ett par SKARVAR – en innerligt hatad nykomling i mina hemtrakter i Åbolands skärgård. Skarvarna var dresserade att dyka synkroniserat. Jag överlägger nu om jag ska tipsa alla fiskare i Åbolands skärgård att de ska anhålla om tillstånd av Miljöministeriet för att exportera sin skarvpopulation till Moskva djurpark. (Miljöministeriet vill nämligen inte att fåglarna ska dödas.)

Därefter fick vi se en jättelik valrosshona som hette Zjanna och spelade saxofon. Till detta finns inget att tillägga.

Sedan blev vi upplockade av en vänfamilj och åkte till Gorkijparken som har ett nytt och mycket gemytligt konstcentrum vid namn Garage. Där tillbringade vi resten av dagen i högkulturens tecken.

Om det var någon som undrade varför jag älskar den här stan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *