Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Revolution 2.0 i Kiev

2 Dec , 2013, 21.04 Anna-Lena Laurén

 

Kiev kokar. Stora delar av centrum är avstängda, på huvudgatan Kresjtjatek ser man inte ett fordon, däremot är det svart med folk. På Självständighetstorget Majdan står en scen i gammal god stil, mitt emot den stackars julgranen som demonstranterna har klätt av alla grenar på. De används för att stötta upp barrikaderna. Ingen har någonsin kunnat anklaga ukrainarna för att inte vara kreativa.

Det här kommer troligen att pågå en längre tid – ända tills Janukovytj antingen avgår eller gör kännbara eftergifter. Sannolikt kommer han att försöka vänta ut demonstranterna. Men i en situation där flera hundratusen redan har varit ute på gatorna går det inte att stoppa huvudet i sanden. Processen är omöjlig att hejda, den fortsätter av egen kraft, och Janukovytj har ingen aning om hur han ska hantera situationen. Han överskattade sin egen auktoritet och underskattade det ukrainska medborgarsamhället.

Jag såg flera Svoboda-flaggor i folkhopen. Svoboda är högerextremistpartiet som fick 10 procent i förra parlamentsvalet och de kommer att göra allt för att genererar politiskt kapital på de här demonstrationerna – trots att de inte leder dem. Den här revolutionen saknar tydliga ledare och oppositionens front är bräcklig. Det är framför allt medborgarna som utgör ryggraden för protesterna.

För övrigt var folkhopen mycket blandad. Under dagen dominerade studenter och gråhåriga pensionärer, på kvällen ökade hopen märkbart då folk i arbetsför ålder tillkom. Det här kommer att fortsätta, och Janukovytjs försök att på nytt börja diskutera EU-associatonsavtalet kommer inte att leda någon vart.

Alla människor jag talade med i dag hade samma triumf i rösten – vi viker inte en tum. De vet att demonstrationerna redan har nått en punkt då det inte finns någon återvändo. Enligt flera bedömare har antalet demonstranter redan varit större än under den orange revolutionen 2003-2004 då det handlade om cirka en halv miljon som flest.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *