Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Intervju på Talludden

25 Dec , 2013, 10.03 Anna-Lena Laurén

 

Jag intervjuade Finlands president Sauli Niinistö förra veckan och det var en positiv upplevelse. Niinistö lät bli att tala i gåtor, som finländska presidenter annars har för vana – i all synnerhet när det gäller Ryssland. Presidenten uttryckte sig tvärtom mycket tydligt och klart vad Kremls nuvarande kurs beträffar. Ni kan läsa intervjun på Hbl:s (http://hbl.fi/nyheter/2013-12-21/545776/andlig-klyfta-mellan-ryssland-och-vastvarlden-oroar-niinisto) och SvD:s (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/finlands-president-vill-inte-ha-svenskt-sakerhetsvakuum_8845822.svd) hemsidor. Artiklarna är skrivna på basis av samma intervju men jag har delvis lyft fram olika saker.

Feedbacken på intervjun har varit stor, både i Finland och Sverige. Finlands president är en institution och har traditionellt varit den tongivande när det gäller landets rysslandsrelationer. Niinistö visade dels att han är samma kärva realist som man kan förvänta sig att en finländsk president ska vara, men också att han vågar uttala sig klart och tydligt om sakernas egentliga tillstånd.

Presidenten talade både svenska och finska under intervjun. Han ringde mig f.ö. följande dag och ville ha med några ord om det nordiska samarbetet, som enligt honom i dag är viktigare än någonsin. Under de senare åren har Niinistö utvecklats till en övertygad nordist.

Det var f.ö.  första gången jag gjorde en intervju på Talludden, den finländska presidentens residens på femton minuters avstånd från Helsingfors hjärta. Jag tyckte om stället – rymligt, högt i tak med vacker inredning i ljust björkträ, stilrent men inte överdådigt. Efter att ha jobbat sammanlagt sex år i Ryssland kunde jag på ett annat sätt uppskatta sättet som intervjun genomfördes på. Vi satt med varsin kaffekopp vid ändan av ett bord, på en halv meters avstånd från varandra, i ett arbetssamtal som på intet sätt var intimt men däremot mycket målinriktat och föga officiöst. Det går inte att överskatta vikten av den nordiska demokratin och nordiska makthavares sätt att fungera i relation till andra. (Vilken lägre tjänsteman som helst i Ryssland hade placerat mig i andra ändan av ett fem meter långt konferensbord.)

När vi var klara med intervjun gav jag Niinistö några av min böcker både på originalspråket svenska och i  finsk översättning. Dessutom fick han den ryska utgåvan av ”De är inte kloka, de där ryssarna”. Jag bad honom ge den till Putin nästa gång de ses. Tihi.

Alla läsare tillönskas en skön julhelg!

3 kommentarer

  1. Hans Anas skriver:

    Tror det finns skäl för presidenten att hysa mer bekymmer för utvecklingen i väst än den i Ryssland.

    Västs liberalism har blivit en liberalism in absurdum med etiskt/moraliskt förfall medan ryssarna med erfarenhet av ateistisk socialistisk despoti söker efter etiskt eller religiöst paradigm.

    Och de vänder inte gamla, hävdvunna normer ryggen.

    Chefen för den ryska statsdumans utrikeskommitte, Aleksej Pusjkov, anser att de
    krafter som tagit över den politiska och mediala makten i väst försöker upplösa alla traditioner och normer och skapa en värld som präglas av globalistiska identitetslösa konsumenter.

    ” Målet är att skapa ett kvalitativt nytt samhälle utan stater, gränser och moraliska normer eller andra fundament för en civilisation. Att ett form av gemensamt ekonomiskt rum bör uppstå där ”fria individer” utan nationell tillhörighet ska ströva omkring, skyddade av vissa påstådda rättsnormer men i själva verket utsatta för hänsynslös manipulation och berövade alla band till sitt land och till sin historia, religion eller familj i ordets civiliserade betydelse” sade han till Izvestia.

    Ljuset kommer nog från öster, president Niinistö!

  2. Janette skriver:

    Åh, jag vill vara en fluga i taket när Niinistö ger Putin din bok och sen när han läser din bok, Anna-Lena! Härligt!

  3. Лидеры проката!…

    Смотрите фильмы онлайн…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *