Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Myndigheternas övertramp i Sotji accelererar

5 jan , 2014, 18.59 Anna-Lena Laurén

 

I går landade jag i Sotji. Om en månad går OS av stapeln här och det syns. Både i Sotji och i tvillingstaden Adler patrullerar poliser överallt. De är 40 000 man starka och det gäller enbart  den vanliga polisen – inte säkerhetsstrukturerna som har flugit in sitt eget folk. Alla torg har redan stängt. I Adler slår alla köpcentrum igen sina dörrar tre månader framåt från den 7 januari.

Samma dag stängs huvudvägen mellan Sotji och Adler för alla utom OS-ackrediterade fordon. Gränsen till Abchazien  blockeras och samtidigt kommer varenda bil som kör in på infartsvägen till Sotji att stannas och kontrolleras. Redan nu kontrolleras alla bussar och större fordon. Efter terrordåden i Volgograd tar de ryska myndigheterna inga risker. De vill undvika att folksamlingar och trafikstockningar uppstår. Trafikstockningar är ett stort problem i Sotji och myndigheterna har tydligen kommit till slutsatsen att det enklaste sättet att undvika dem är att stänga av vägarna.

Säkerhetsåtgärderna i sig är helt nödvändiga. Samtidigt beklagade en lokal journalist jag träffade att så många människor råkar i trångmål på grund av OS. Försäljare blir arbetslösa då deras torg och köpcentrum håller stängt i tre månader. Hundratals människor har tvångsevakuerats från sina hem eftersom deras tomter behövs för OS-byggen. (Jag träffade en av dem i morse. Han visade stranden där han brukade ta en simtur varje morgon. Nu har hans forna kvarter blivit en parkeringsplats men myndigheterna kräver fortfarande att han ska betala sopavgiften för ett hus som inte längre finns.)

Uppe i bergen har spontana avskrädeshögar uppstått olagligt. Byggbolagen skickar sina lastbilar uppför smala bergsvägar och beordar dem att lämpa av byggavfallet invid människors hus. Som ni ser på bilden nedan är lastbilarna så många att de proppar igen uppfarterna och förstör vägarna.

I dag samlades ett hundratal Sotjibor till protest i staden centrum mot bland annat tvångsevakueringar, försämrad infrastruktur och miljöbrott. (Bifogar bild.) Den här demonstrationen blir den sista som hålls i centrum. Från den 7 januari förbjuds alla demonstrationer i staden, de måste hållas på en särskilt utsedd plats och godkännas av bland annat säkerhetstjänsten FSB.

När jag åkte omkring och intervjuade människor i dag tänkte jag på hur trött jag blir ibland på att allting ska vara så förutsägbart. Jag har inte alls lust att skriva de här reportagen om hur ryska myndigheter behandlar människor illa. Jag skulle så gärna skriva reportage om hur OS kunde bli en nystart för sammanhållningen i Ryssland, för idrotten, för stoltheten över sitt land. Att det tydligen inte går att arrangera ett OS utan att folk kommer i kläm verkar vara uppenbart, det gäller visserligen inte enbart Ryssland. (Man kan fråga sig om det verkligen inte vore den förnuftigaste lösningen att enbart arrangera OS på platser där alla infrastruktur redan finns.) Men att myndigheterna ska vara precis så snikna, korrumperade och korkade som nidbilden utmålar dem till – det gör mig trött. Än en gång för jag lust att säga till Putin: jag håller med dig om att Rysslandsbilden i väst är överdrivet negativ, men varför ska du göra det så lätt för oss?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *