Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Applebaum och Ukraina

26 jan , 2014, 06.59 Anna-Lena Laurén

 

Sitter på Domodedovo flygplats på väg till Kiev, efter att ha återvänt från min semester på Kap Verde. Där läste jag bland annat ut Anne Applebaums ”Järnridån – Det kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa 1945-1956”, en fullkomligt strålande och skakande bok. Precis som vanligt när det gäller Applebaum, en av de skarpaste analytikerna och betraktarna av Ryssland och Öst- och Centraleuropa i vår tid.

Nu har Applebaum skrivit en analys om situationen i Ukraina som jag bifogar här: http://www.washingtonpost.com/opinions/anne-applebaum-ukraine-shows-the-color-revolution-model-is-dead/2014/01/24/c77d3ab0-8524-11e3-8099-9181471f7aaf_story.html?hpid=z3.

Det är ord och inga visor. Applebaum anser att våldet i Ukraina slutgiltigt bevisar att de så kallade färgrevolutionerna är döda och att framför allt USA har svikit Ukraina. Jag kan tycka att hennes analys är väl hårddragen, framför allt eftersom det är för tidigt att säga huruvida färgrevolutionerna var ett totalt misslyckande eller inte. Men Applebaum är insiktsfull och skarp och lönar sig som vanligt att läsa.

Själv tror jag att den viktigaste slutsatsen man kan dra så här långt är att demokrati är någonting mycket mer komplext och mycket mer långsamt än vi har förstått. Ukrainas problem är att alla förändringar sker mycket häftigt, att de demokratiska institutionerna är bräckliga och den politiska kulturen fortfarande nästan obefintlig. Jag utvecklar mina tankar ytterligare här:

http://hbl.fi/opinion/utrikeskronika/2014-01-25/559301/ukrainas-problem-gar-att-losa

Nu stiger jag på planet till Kiev och fortsätter att rapportera därifrån i Hbl och SvD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *