Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Novaja gazeta hyllar ryska OS-hjältinnor

7 feb , 2014, 13.56 Anna-Lena Laurén

 

I kväll öppnas OS i Sotji. Dagen till ära har Novaja Gazeta gjort ett specialnummer med OS-hjältar, både ryska och utländska.

(Surmulet konstaterar jag att av 23 OS-hjältar har två svenskar valts ut, Sixten Jernberg och Gunde Svan, men inte en enda finländare. Hmpf. Marja-Liisa Hämäläinen tog faktiskt tre guld i OS i Sarajevo och Veikko Hakulinen var Sixten Jernbergs värsta konkurrent. Hmpf igen.)

I varje fall: det är fascinerande att se att en tidning som Novaja Gazeta ibland gör annat än att vara en påle i Kremls kött. De beskriver bland annat konståkarna Jevgenij Pljusjtneko och Irina Slutskaja, skidskytten Olga Pyljova (i dag Medvedtseva) och hockeystjärnan Aleksandr Ovetjkin. Texterna är passionerade och medryckande. Enligt Novaja Gazeta var det en fruktansvärd orättvisa att Irina Slutskaja inte fick OS-guld i Salt Lake City 2002.

Faktum är att Slutskaja missade ett hopp i det fria programmet, men det nämner inte artikeln. Istället står det så här: ”Poängen som Slutskaja fick av de amerikanska och italienska domarna bevisade  ingenting om Slutskajas skridskoåkning, bara om domarnas nedrighet.”

Jag tycker faktiskt det är lite rörande att Novaja Gazeta som annars vinnlägger sig om att vara den mest kritiska tidningen i Ryssland helt och hållet glömmer denna ambition när det handlar om ryska OS-hjältinnor och -hjältar. Det känns bara skönt. Ibland måste man få vara lite känslosam och subjektiv.

Slutskaja var verkligen en underbar skridskoåkare. Det är även Jevgenij Pljusjenko, som ligger tvåa efter öppningstävlingen. Jag älskar hans uttrycksfullhet på isen och jag hoppas han vinner OS-guld. Att han privat verkar vara arrogant och korkad bryr jag mig inte om så länge han är en gud på skridskor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *