Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Våren hälsas med kemikalier

2 apr , 2014, 14.28 Anna-Lena Laurén

 

bildEtt säkert vårtecken i Moskva är när man börjar känna doften av kemikalier i luften. Dels är det den starka målfärgen som används då bänkar och staket målas om. De målas alltid om på våren och det brukar föregås av att gårdskarlarna står och slår på staketen med järnstänger, så att den gamla målningen att falla av i tjocka flagor. Jag såg detta för någon vecka sedan och kunde knappt tro mina ögon. Sedan målar man helt enkelt på med ny färg, utan att slipa ytan eller besvära sig med annat krafs.

Av denna anledning fäster inte målfärgen ordentligt. Så då är det praktiskt nog bara att slå med järnstänger på staketen nästa år igen för att färgen ska ramla av.

Den andra doften man känner i luften påminner om schampo. Jag kände den i går och förstod inte riktigt varifrån den kom. Men sedan såg jag att vattnet som rann ut ur en stupränna löddrade. Gårdskarlarna håller på att tvätta stuprännorna.

Kort sagt: med liv och lust häller man ut tonvis med kemikalier i avloppssystemen för att hälsa våren välkommen.

(P.S. Jag tycker faktiskt det är ett trevligare sätt att hälsa våren genom att sjunga ”Den blomstertid” än att hälla ut gift i naturen. Hälsningar till alla förkämpar för skolavslutningar befriade från Den blomstertid. Det finns större problem här i världen.)

3 kommentarer

  1. Calle skriver:

    Mycket större!

  2. Charlotte skriver:

    Hej!
    Jag skulle villa fråga om du såg Venäjä-ilta igår? Tycker det är synd att det inte hade tagit med några ”vettiga” människor till proryska sidan. Vad tyckte du om programmet och diskussionerna?
    Tack för en jätte intressant blogg!
    /Charlotte

  3. Anna-Lena Laurén skriver:

    Jag hörde om Yle:s rysslandsdiskussion och tänker inte titta på den. Det är inte lönt att titta på en diskussion där det tydligen mest avbröts och skreks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *