Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Släpp ingen djävul över bron

6 jan , 2015, 23.41 Anna-Lena Laurén

 

Två presidenter har nyligen gjort intressanta uttalanden. Först ut var Finlands president Sauli Niinistö. Niinistö har gjort sig känd för att tala klarspråk på ett sätt som är ovanligt för finländska presidenter. I nyårstalet förnekade han sig inte. Han konstaterade att krisen i Ukraina har lett till nya motsättningar mellan Ryssland och väst, fördömde ”de olagliga annekteringarna” och tillade att Finland fortsättningsvis vill upprätthålla en dialog med Ryssland. Men påpekade:

– Ryssland vet mycket väl att Finland är och förblir en del av väst.

Översättning:  Vi släpper fortsättningsvis ingen djävul över bron.

Niinistö är president för ett litet land som lever i Rysslands omedelbart närhet. Av den anledningen är det signifikant att han såg sig tvungen att göra denna artiga men tydliga markering.

Och så har vi en annan president för ett mycket större land som inte ligger i Rysslands omedelbart närhet, nämligen Frankrike. Den franske presidenten François Hollande gav en lång intervju till franska radio för några dagar sedan. Där sade han så här (förkortat):

– Il faut parler avec Poutine, je l’ai fait. Mais au même temps il faut parler clairement. Et lui-même doit savoir s’arrêter. Et il le paie suffisamment cher. Il en a des difficultés. Mais si la Russie a une crise ce n’est pas forcement bon pour l’Europe. Je pense que les sanctions maintenant doivent s’arrêter. Elles doivent être levées s’il y a des progrès. S’il n’y a pas de progrès les sanctions démeuront.

Översättning: Vi måste tala med Putin och det har jag gjort. Men vi måste också vara tydliga. Han måste själv förstå att hejda sig. Han betalar rätt dyrt för sitt agerande, han har problem. Om Ryssland befinner sig i en kris är det inte nödvändigtvis bra för Europa. Jag anser att sanktionerna nu bör avskaffas. De bör avskaffas om framsteg sker. Om inga framsteg sker förblir sanktionerna i kraft.

Översättning av översättningen: Nu när vi har piskat Putin tillräckligt, kan vi börja återgå till business as usual så vi får våra Mistral sålda?

Frankrike är ett stort EU-land med traditionellt goda relationer till Ryssland. Många franska storföretag har viktiga intressen i Ryssland, bland annat petroleumbolaget Total. För att inte tala om örlogsfartygen Mistral, en miljonaffär som Frankrike nu har lagt på is på grund av sanktionerna. Mycket tyder på att irritationen över detta växer i hemlandet och att Hollande ser sig tvungen att göra något. Det är ingen slump att han nyligen  träffade Putin på vägen hem från Astana.

Enligt mig är detta exakt vad Putin har räknat med: att de stora EU-länderna har så starka egna intressen i Ryssland att sanktionerna till sist kommer att avskaffas. I dag talade jag med en Kreml närstående analytiker, Aleksej Muchin, som dock fnysande konstaterade att Ryssland inte har så stort behov av Europa. ”Vi orienterar oss istället mot Afrika och Kina, Vietnam och Sydkorea. De behöver också våra råvaror”.

Jag påpekade att det inte existerar några gasledningar till något av dessa länder förutom Kina, men det viftade han bort. (Mer om detta i Hbl snart.) Påfallande machoaktigt snack om ni frågar mig. Men det är rätt talande för Ryssland just nu. Ryssland slår sig för bröstet, Finland säger vaksamt ”hit men inte längre” och Frankrike höjer ögonbrynen och slår ut med händerna i den klassiska franska gesten ”mais ça suffit non”?

Mer om Niinistös tal kan ni läsa här:

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/01/niinistos-nyarstal-ryssland-vet-att-finland-ar-en-del-av-vast

Och intervjun med François Hollande (uttalandet om Ryssland börjar ungefär vid 13:22):

http://www.dailymotion.com/video/x2e1b4l_grece-relations-avec-l-allemagne-ukraine-l-interview-politique-internationale-de-francois-hollande_news?from_related=related.page.ext.no-related.4b775a6b70aebdd134c2fbf5b20e361a142046415

5 kommentarer

 1. Hans Anas skriver:

  I samband med statskuppen mot president Janukovitj sköt prickskyttar rätt så många inblandade till döds.

  Vittnesuppgifter indikerar att dessa prickskyttar som väl spelade en rätt avgörande var i västs sold, ett slags ”legosoldater”.

  Sant eller inte, den nuvarande regimen accepterar enligt uppgift inte en oberoende undersökning.

  Det är alltså hälsosamt och befogat med en viss misstänksamhet mot väst och även mot Anna-Lena Laurens journalistik.

 2. Thomas Björklund skriver:

  Man märker att de ryska nättrollen arbetar med att försöka så misstänksamhet mot allt och alla som är negativa mot ryssland. De stackarna sittter i norra St Petersburg och skriver skräpinlägg…. Hans Anas finns som en fejkperson på Facebook och då utan bild. Försök bättra på din svenska nästa gång du skriver ett inlägg, lilla muskovit.

 3. Jack skriver:

  Nättrollen ja, finns de verkligen eller är de fantasifoster? Inte har jag sett någon grundlig utredning om vem som sköt på Majdantorget i Kiev. Inte heller någon grundlig utredning av vem som sköt ner passagerarplanet över Ukraina. Och det underliga är ju att ingen verkar heller fråga efter någon utredning.

 4. Paul skriver:

  Hej Anna,

  Nu har Ukrainas militära chefer sagt det. Finns inga ryska trupper i Ukraina. Vad säger du om det?

  http://www.globalresearch.ca/ukrainian-government-no-russian-troops-are-fighting-against-us-sanctions-against-russia-based-on-falshoods/5428523

  Kunde inte bara låte bli att skratta när jag såg det här

  ”Jag påpekade att det inte existerar några gasledningar till något av dessa länder förutom Kina, men det viftade han bort. (Mer om detta i Hbl snart.) Påfallande machoaktigt snack om ni frågar mig.”

  Hehe..Ja ja Kina..bara snart världen största ekonomi..sen har du väl hört talas om gasledning till turkiet. För att bo i Moskva så verkar du inte hänga med så mycket…

  Allvarligt Anna-Lena..var kommer allt det här hatet mot Ryssland…? Och hur kan någon tidning anställa dig..Är det inte viktigt att i journalistik att ge en objektiv bild..?.Men när du skriver (i SvD)så styrs du av dina egna känslor tycker jag.. Sorry för att jag är så hård i min kritik, men jag är ärlig..

 5. Code 5 Group skriver:

  Code 5 Group

  Släpp ingen djävul över bron – Moskvabloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *