Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Om att vara dum utländsk journalist

13 okt , 2011, 14.59 Anna-Lena Laurén

 

I dag råkade jag ut för en av dessa för Rysslandskorrespondenter typiska situationer. Jag intervjuade en person som inte ville att jag skulle begripa vad han sade. Alltså svarade han obegripligt. Ryssar är mycket bra på den saken. När man har sagt ”ursäkta, jag förstår inte vad ni menar” femton gånger så slutar man med det, för man känner sig som en mycket dum utlänning. Det är just det som är meningen.

Jag försöker alltså gräva i oppositionspartiet Pravoe delo (Den rätta vägen) som tidigare leddes av oligarken Michail Prochorov. Prochorov avgick med buller och bång för några veckor sedan och ryktena surrade om att det var Kreml som hade gett honom rött kort. Pravoe delo är ett liberalt högerparti bildat på resterna av några gamla liberala partier. Det har alltid ansetts som mer eller mindre självklart att de samarbetar med Kreml, men samtidigt har de av allt att döma blivit litet för självständiga och därmed väckt Kremls vrede. Man får anta att det är en av orsakerna till att Prochorov kastade in handduken och att hans partikamrater låter som oraklet i Delfi.

Efter intervjun gjorde jag som jag brukar, nämligen ringde upp en av mina bästa ryska vänner och frågade vad det här svaret betydde. Han sade: Det betyder att partiet är slut och att den som du intervjuade inte vill att du ska fatta det.

Så nu vet vi det.

3 kommentarer

 1. Filip Brenner skriver:

  Hej,
  Finns din bok I bergen finns inga herrar att köpa här i Moskva? Är på utbyte denna höst i Moskva och återvände nyss från en resa till Ingusjien. Skulle mycket gärna läsa boken du skrivit om Norra Kaukasus.
  h. Filip

 2. Anna-Lena Laurén skriver:

  Hej,
  Du kan köpa den direkt av mig om du vill. Ta kontakt per epost, anna-lena.lauren@hbl.fi.

 3. Peter Albäck skriver:

  Du behöver inte känna dig som en dum utlandsreporter. För Anna-Lena du är i verkligheten en verkligt dum (utlands)reporter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *