Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Urusla siffror för Det enade Ryssland

14 okt , 2011, 14.56 Anna-Lena Laurén

 

I dag kom en ny opinionsundersökning som förmodligen har gjort makthavarna i Kreml och Vita huset något svettiga. Putins parti Det enade Ryssland får drygt fyrtio procent i hela landet. I Moskva, St Petersburg och Kaliningrad landar siffrorna på kring trettio procent. Det är direkt uruselt för ett parti som har monopol på de flesta tv-kanaler och dessutom sitter på det som på ryska kallas administrativnyj resurs, det vill säga statsapparaten och dess miljontals statsanställda.

Uruselt.

Så nu kan man räkna med att guvernörerna i hela Ryssland har piskan på sig. De måste få upp siffrorna inför dumavalet den 4 december. Jag skulle inte vilja vara i deras kostymbyxor.

Måste erkänna att när jag föreställer mig hur Putin sätter dessa pösande tjänstemän i arbete har jag litet svårt att inte skratta. Jag tänker på Gogol. Hur underbart hade han inte kunnat utnyttja detta material.

P.S. Undersökningen utfördes av institutet ”Obsjtjestvennoe mnenie” för Det enade Rysslands räkning. En mycket utförlig artikel – på ryska – om undersökningen hittar ni här:

http://gazeta.ru/politics/elections2011/2011/10/13_a_3800466.shtml

5 kommentarer

 1. Mike Walsh skriver:

  Intressant är att det är gjort för Det enade Rysslands räkning och resultatet är trots detta förmodligen vad som sades till institutet.

  Jag ser detta som väldigt positiv och någonting som ger hopp för framtiden.

  Vad menar du?

 2. Anna-Lena Laurén skriver:

  Visst är det mycket intressant och på sätt och vis positivt. Det intressanta blir också att se vad detta ska leda till.

 3. Magnus Nyberg skriver:

  De ”administrativa resurserna” är i valsammanhang en omskrivning för korrigering av valsiffrorna under och efter valet. Alltså en omskrivning för valfusk. Inte att undra på att Ryssland vill släppa in ett minimum av observatörer från EU.

 4. Anna-Lena Laurén skriver:

  Nja. ”Administrativnyj resurs” betyder hela den apparat som staten har till sitt förfogande. Till exempel en sådan sak som att man på alla statliga arbetsplatser ofta går och röstar en masse, eller att studenterna vid olika institut skjutas till vallokalerna för att de ska rösta tillsammans och alla vet på vilket parti man förväntas rösta. Det betyder också alla de statliga tv-kanalerna och övriga medier.
  Själva valfusket är en handling, dvs att man tex lägger i färdigt ifyllda röstsedlar i urnorna. ”Administrativnyj resurs” är just det, en resurs som man har till sitt förfogande.

 5. Andreas (rikssvensk) skriver:

  Hej Anna-Lena,

  Intressant blogg, som vanligt är ligger Finland före när det gäller kvaliteten inom media.

  Vill inte ryssarna helt enkelt ha mer av den politik som Putin står för? D v s den som kritiseras i många media utanför Ryssland. Föga förvånande vill man se satsningar på investeringar och minskad utplundring.

  Blir det en ökning av förbättringstakten på grund av detta vore ju mycket vunnet. Man tar ju alla chanser som jubilum och idrottevenemang för att få tillstånd genomgripande uppryckning av infrastrukturen. Andra är nöjda med att det hankar sig fram på skruvar.

  Detta med mediabilden av Ryssland handlar väl i allt väsentligt om råvaror och geopolitik. Samt också att man på oklara grunder ser ner på slaver i pk-kretsar.

  Trenden är positiv, vilket inte alla statsledningar kan skriva sig tillgodo. Oavsett förutsättningar i toppklass. Där undrar man om finnar på ledande nivå börjat tappa stinget trots de historiskt imponerade resultaten för ekonomin och samhällsutvecklingen.

  Att många i media skulle vilja ta till sig att Putin är folkvald, människor kommer ihåg 90-talet samt att den berättigade kritiken består i att brottslighet i partnerskap med utländska intressenter inte beivras, vore för mycket begärt. I vart fall här.

  Apropå detta med styrd demokrati. Det är den i flera länder. Frågan är i vilken riktning styrningen sker. Man kan byta regeringen men inte politiken. Stämmer kanske i Finland, men ännu mer i en del andra länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *