Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Kort som en kvinnas kjol…

18 okt , 2011, 09.54 Anna-Lena Laurén

 

… så ska ett bra regeringsprogram se ut, konstaterade en av de tre ryska kanalchefer som intervjuade Vladimir Putin i går kväll. Putin påpekade dock att korta kjolar inte passar alla kvinnor. Vissa bör klä sig på ett annat sätt.

Alla hummade instämmande. De var även överens om att ett regeringsprogram enligt denna kjolmaxim bör ”öppna behagliga perspektiv”.

Att intervjun skulle avslutas med litet mysigt chauvinistsnack var i och för sig väntat. De tre kanalcheferna ställde för övrigt inte helt okritiska frågor, vilket var en trevlig överraskning. Så då måste de antagligen släta över det hela med att återvända till ett område där de åtminstone är överens.

Putin sade vissa intressanta saker. Bland annat försvarade han sig mot påståendet att Ryssland nu är i en period av zastoj eller stagnation, precis som under Brezjnevtiden på 1970-talet.

– Jag kan inte påminna mig om att Brezjnev och hans kolleger någonsin jobbade lika hårt som jag och Dmitrij Anatolevitj. De saknade de fysiska förutsättningarna och de visste inte vad de skulle ta sig till med landet, konstaterade Putin.

Det kan hända. Till saken hör dock att när Brezjnev var generalsekreterare var Putin en ung petersburgare som friade med en flygvärdinna från Kaliningrad och knappast hade någon större insyn i arbetet i Kreml.

– Du anses vara en hök i västvärlden, konstaterade intervjuarna.

– Höken är en fin fågel, svarade premiärministern och log sitt oefterhärmliga Putinleende.

Jag är helt övertygad om att Putin på något plan gillar de klichéer som  sprids om honom i västvärlden. Hans minspel är entydigt: Ni får säga vad ni vill. Jag är Rysslands nästa president och jag har folkets stöd.

Putin konstaterade också att den lösning som han och Dmitrij Medvedev har gått in för har de diskuterat för länge sedan, men de visste inte då om den skulle bli aktuell.

– Nu föreslår vi vår lösning för ryska folket och sedan får väljarna säga sitt. Den som tror att den kan leda landet bättre har bara att anmäla sig, sade Putin.

Den naturliga följdfrågan hade varit varför det i så fall är omöjligt för oppositionens kandidater att registrera sig i ryska val. Den frågan ställde inte de höga herrarna.

I stället gick de över till det trygga kjolperspektivet.

P.S. I dagens papperstidning kan ni läsa en längre artikel om Putins tal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *