Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Om korv och opposition

20 okt , 2011, 15.35 Anna-Lena Laurén

 

Har precis varit och lyssnat på Sergej Mitrochin som leder oppositionspartiet Jabloko. Hans tankar inför valet är bekanta: Putinregimen är auktoritär. Det är inte säkert att Jablokos 150 000 namnunderskrifter som partiet har lämnat in för att få delta i dumavalet godkänns. Trots allt är det viktigt att delta i valet, att uttrycka sin protest.

Jablokopartiet är ett av de äldsta oppositionspartierna i Ryssland, ett socialliberalt parti som hade en viktig roll på 1990-talet. I dag har det krympt till nästan ingenting. Det beror dels på att oppositionspartier inte får något svängrum i offentligheten, men också på att partiet själv inte har lyckats förnya sig. Nummer ett på Jablokos kandidatlista är fortfarande Grigorij Javlinskij, en rasande intelligent men arrogant ekonomisk expert som har varit Jablokos ansikte utåt i snart tjugo år. Hans intellekt är bland de skarpaste i Ryssland, men han är inte längre den som kan ge den ryska oppositionen ett ansikte.

En intressant jämförelse gjorde Mitrochin faktiskt. Han tror inte på en ny järnridå mellan Ryssland och väst. Detta eftersom den ryska medelklassen har lagt sig med konsumtionsvanor som man inte är redo att ge upp, bland annat att resa. Mitrochin jämförde dessa vanor med den så kallade korvpolitiken under Sovjet.

Om makten såg till att det fanns korv i butikerna höll sig folk lugna. Om den ryska medelklassen får skida slalom i Courchevel håller den sig också lugn.

Mitrochin försöker vara optimist.

– Kom ihåg att denna auktoritära regim är oförutsägbar. Valen blir garanterat inte fria och rättvisa, men de blir kaotiska. Och i det allmänna kaoset finns det en chans för oss att klara oss hela vägen till duman, sade han.

Det är ju också ett sätt att se på saken.

Den 27 oktober meddelar ryska centralvalnämnden om Jablokos namnunderskrifter godkänns och partiet får ställa upp i valet. Andra som väntar på besked är Pravoje Delo (Den rätta vägen) och Michail Kasjanovs nya parti Partija narodnoj svobody (Partiet för folkets frihet).

Jablokos ordförande Sergej Mitrochin säger att partiet har en liten chans att ta sig förbi femprocentsspärren i dumavalet. Många tvivlar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *