Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

En kvinnoöde bland tusen i Kirgizistan

24 okt , 2011, 19.04 Anna-Lena Laurén

 

Jag har inte skrivit några blogginlägg på ett tag eftersom jag just nu är i Kirgizistan. Det är presidentval här på söndag. Kirgizistan är det enda centralasiatiska land som håller val vars resultat inte är känt på förhand. Det är en oborstad och rätt vildsint demokrati där folk är vana vid att handgripligen avsätta sina ledare. Många hoppas att det här valresultatet inte ska leda till att de förlorande kandidaternas supportrar tar till gatan.

Jag gör några reportage för Hbl och researchar för min nästa bok om de demokratiska revolutionerna i Ukraina, Georgien och Kirgizistan. Det har varit en otroligt intressant resa, jag är djupt tagen av Kirgizistan som land. Problemen är stora: fattigdom, etniska konflikter, korruption. Men kulturen och människorna gör en ödmjuk.

I dag har jag intervjuat en kvinna på landsbygden utanför Osj. Hon tar hand om sina fyra söner ensam medan mannen jobbar i Moskva. Det har han gjort i sex år nu, året om. Han är hemma en gång om året, resten av tiden klarar hon hela familjen, hushållet, djuren och odlingarna på egen hand. Enligt vissa beräkningar jobbar en miljon kirgizier utomlands och skickar hem pengar till familjen. Många barn uppfostras av ensamma mammor eller mor- och farföräldrar.

Den här kvinnan var tyst och stark. Hon hade nariga händer av allt jobb på fälten och med djuren. Hennes ansiktet var ljust och öppet. Ett av de vackraste ansikten jag någonsin sett. Hon klagade inte en enda gång under hela intervjun.

Jag har aldrig träffat en sådan människa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *