Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Om att handla barnkläder i Ryssland

6 Nov , 2011, 19.34 Anna-Lena Laurén

 

Det har blivit kallt i Moskva, så i dag köpte jag en halsduk till min ettåriga dotter. På etiketten stod det: Brun halsduk för pojkar. Det märkte jag först när jag hade betalat. Antar att jag borde föra den tillbaka till butiken för att undvika att ge min dotter trauma för livet (vilket en rysk väninna påstår att jag kommer att ge henne genom att envisas med att inte bry mig om vilken färgs kläder hon har).

Den bruna halsduken uppvägs som väl är av att hennes nya vinterskor, som är rosa. Jag prövade först ett par svarta, varpå expediten oroligt påpekade att mitt barn ser ut att vara en tjej. Och? undrade jag. Jamen… det är ju skillnad! meddelade expediten, en ung och mycket välartad man.

Sedan visade det sig i varje fall att de rosa skorna passade bäst. Expediten såg nöjd ut.

Därefter gick vi och handlade på det fantastiska torget som håller öppet i ena ändan av Arbat under veckoslutet. Det är roligt att handla på torg med ett barn i släptåg i Moskva. Försäljarna kommenterar barnets kinder, ögon, näsa, kläder och allmänna hälsotillstånd.

– Hon har röda kinder! Ni borde smörja in dem med fett, uppmanade mig oroligt en tant.

Jag brydde mig inte om att svara att det är normalt med röda kinder i sju minusgrader, nickade bara och log. Man behöver inte alltid säga emot. Ibland kan man bara vara glad över att leva i ett samhälle där folk visar litet intresse för varandra.

3 kommentarer

 1. tom skriver:

  Hej Anna-Lena och Stort Tack för många fina texter.
  Fortsätt gärna med att visa intresse för din närmiljö.
  Vi är många som upplever att vi deltar i din vandring då vi läser om dina upplevelser.
  Må Gott och njut av höstkylan i grannlandet.
  Tommen från Åbo

 2. rolf ofverstrom skriver:

  Man blir alltid glad av att se och läsa Ulla-Leenas berättelser från Ryssland, tackar.

 3. Jag är en kollega som också läser – med både intresse och glädje – nästan ALLT du skriver.
  Mest gillade jag sista meningen i det här inlägget. För visst är det BRA att folk ännu bryr sig, man behöver inte ta det som att de lägger sig i. Alltså, precis som du skriver, man måste inte alltid säga emot o ”vara negativ” 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *