Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

På jakt efter änglakyrkan

13 Nov , 2011, 21.31 Anna-Lena Laurén

 

I dag tillbringade jag en hel förmiddag på jakt efter en kyrka. Den kallas änglakyrkan och är en rosafärgad och smäcker några hundra år gammal rysk kyrka, som ligger i Domodedovotrakten söder om Moskva.

Sovjetmakten stängde kyrkan på 1930-talet. Alla kors och religiösa tecken avlägsnades, utom en ängel högst upp på taket. Den fick bli kvar eftersom byggnaden hade riskerat att falla samman om den hade tagits bort.

I dag är änglakyrkan återuppbyggd. Min ryska fotograf känner till prästen som jobbar där, men hade tappat bort både hans namn och telefonnummer. Vi beslöt att helt enkelt åka ut till kyrkan för att leta reda på prästen för ett reportage som jag förbereder om rysk-ortodoxa kyrkans alltmer inflytelserika roll.

Det tog två timmar. Min kollega kunde inte hitta fram och vi stannade vid minst tre kyrkor. Däremellan skumpade vi  fram på ojämna vägar, fulla med hål. Jag började till sist förtvivla. Det är inte första gången jag som journalist i Ryssland är med om att man är på väg till ett ställe utan att veta exakt var det ligger. För att träffa en person som inte har en aning om att man är på väg.

Men vi hittade fram till en av de vackraste kyrkor jag har sett. Prästen hade precis avslutat gudstjänsten och tog emot oss mycket älskvärt. Vi avtalade om en intervju.

Hoppas vi ska hitta fram bättre nästa gång. Min kollega ansåg på ryskt vis att Gud ledde oss rätt men jag tror att Gud hade roligt på vår bekostnad.

6 kommentarer

 1. Mommo skriver:

  En liten undran bara.Vem tar hand om din lilling när du är ute på jobb?

 2. rolf ofverstrom skriver:

  Får man vara hur nyfiken som helst om man e ”mommo” ?
  I vilket fall som helst så har inte uppdraget som A-L gör blivit sämre ? Det finns säkert någon ”babuski” som tar hand om barnet eller kanske hon går på ”pionärdagvård”. Barn har allt sedan Makarenkos tid skötts väl i såväl Sovjet som Ryssland, så mommo ska inte vara orolig.

 3. Anna-Lena Laurén skriver:

  Hej bästa läsare,
  jag har som regel att inte diskutera mitt privatliv offentligt. Men jag kan i det här fallet göra ett undantag och tala om att jag har en barnflicka eller njanja som det heter i Ryssland, en ung kvinna som är mycket duktig och är ett stort stöd för mig här i Moskva. Det är ett vanligt sätt att lösa barnavården i Ryssland.

 4. Christoffer skriver:

  Vad är kyrkans ryska namn? Försöker hitta bilder av den.

 5. Anna-Lena Laurén skriver:

  Den heter Храм успения пресвятой богородицы eller Chram uspenija presvjatoj bogoroditsy. Jag utger mig inte för att ge en exakt översättning för den slaviska kyrkoterminologin är svår och jag behärskar den inte. Det betyder ungefär Den heliga guds moders uppståndelsekyrka. Men som sagt: den exakta terminologin behärskar jag inte på detta område. Det finns många kyrkor med det här namnet så den kan svår att hitta

 6. rolf ofverstrom skriver:

  Vi har ju samma namn på vår kyrka på Helsingfors Skatudd som vi förkortat til enbart Uspenski.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *