Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Too-ticki och trollvinter i Moskva

23 Nov , 2011, 17.43 Anna-Lena Laurén

 

Ibland har man dagar i Moskva när man springer hit och dit som en tätting. Man måste avhämta fotografens ackreditering på utrikesministeret, scanna ackrediteringen och skicka den till försvarsministeriet, samtidigt som man inser att reportaget som var inplanerat nästa vecka troligen inte blir av för det ser inte ut som att det nödvändiga tillståndet blir klart i tid trots att man har skrivit och skickat alla fax som behövs. Man får tänka om alltihop och kasta sig på telefonen och börja plåga sina före detta kameramän, kolleger, vänner och bekanta för att få fram lämpliga intervjuobjekt. Ibland är jag allvarligt oroad över att mina ryska kompisar ska säga upp bekantskapen med mig för att de inte längre orkar gräva fram unga karriärkvinnor / pensionärer / medelklassfamiljer / bögpar / putinälskare / putinkritiker.

På kvällen sitter man med facit på hand och förstår inte hur det är möjligt att allt som denna energi lyckades åstadkomma är ett plastinfattat kort och tre halva löften om intervjuer.

Man får försöka vara stoisk och tänka att det löser sig i morgon. Det behöver det inte alls göra. Eller så löser det sig på ett helt annat sätt än man hade tänkt. Det vet man inte.

I dessa stunder brukar jag tänka på Too-tickis ord i Trollvinter: Allting är mycket osäkert, och det är just det som gör mig lugn.

2 kommentarer

  1. rolf ofverstrom skriver:

    Bra att du läst Tove Jansson som säkert hjälper dej att göra fina skildringar om och från ”Trollvintern” i Moskova, så du håller dej lugn ?

  2. Ulf Persson skriver:

    Man måste inte ha kontroll. När jag i mogen ålder flyttade till Helsingfors var det en anledning – jag vill inte ha kontroll! Låt saker hända! Sen kan man ju betrakta omvärlden, förundras och skriva.
    http://ulfpersson.wordpress.com/2011/11/23/far-jag-lov/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *