Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Zjirinovskij har annat att tänka på än Finland

28 Nov , 2011, 17.24 Anna-Lena Laurén

 

I dag höll Rysslands skickligaste politiker Vladimir Zjirinovskij presskonferens. Jag måste erkänna att jag alltid har tyckt att han är intressant, trots att han nästan gav min stackars mormor blodstörtning för cirka tjugo år sedan. Det var då han gjorde sitt famösa uttalande att Finland egentligen återigen borde inkorporeras i det ryska imperiet. Det kan min generation skratta åt, men för den som i fyra år väntade hem sin man från fronten var dylika uttalanden inte det minsta roliga.

Zjirinovskij är en clown, men en mycket intelligent sådan. Nu höll han hov för utländska journalister, en arena han behärskar väl. Jag undrade om han fortfarande anser att Finland är en del av det ryska imperiet och då svarade han generöst viftande att finländarna verkligen inte är speciellt intressanta för Ryssland längre och att det enda vi klarar av är att stjäla rysk skog och göra möbler på den. Mer om detta kan ni läsa här:

http://hbl.fi/nyheter/2011-11-28/zjirinovskij-vill-inte-langre-ha-finland

Enligt Zjirnovskij kan polackerna och finländarna göra vad de vill, men faktum är att Lenin inte hade mandat att ge oss självständighet.

Alla dylika uttalanden ska tas med en nypa salt. Zjirinovskij gillar att använda svepande formuleringar och dessutom vet han vad som retar folk. På sätt och vis kan vi finländare vara tacksamma över att det är just han som kanaliserar en stor del av de nationalistiska och rasistiska strömningarna i Ryssland.

Zjirinovskij är nämligen just det – en politiker. Ingen general. Trots sin bakgrund i KGB och trots att han är överste till rangen.

En kommentar

  1. Axel skriver:

    Skulle dock vara mer intressant att ingå i ett ryskt imperium igen än ett bankrutt europeiskt dito (läs EU)!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *