Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

En ny rysk politisk kultur i vardande?

5 Dec , 2011, 22.07 Anna-Lena Laurén

 

I morse var jag på Golos presskonferens. Golos är den ryska medborgarorganisation som blivit internationellt känd efter att de har utsatts för cyberattacker, fått sina telefoner blockerade och motarbetats på alla tänkbara sätt i sitt arbeta att rapportera om valfusk.

Golos-representanterna talade oupphörligt i fyrtiofem minuter. Först därefter drog de andan så att journalisterna fick ställa frågor, men vid det laget hade redan hälften rusat vidare till OSSE:s presskonferens. Ryska medborgarorganisationer lider ofta av just det här problemet, det vill säga oförmåga att ordna effektiva presskonferenser.

Jag börjar faktiskt uppleva en viss misstänksamhet vad Golos beträffar. Inte så mycket beträffande deras arbete – de är Rysslands överlägset effektivaste valobservatörer – utan sättet det genomförs på. De har blivit en aktör istället för att vara en oberoende institution. Det är inte bara deras fel, Golos har utsatts för systematisk press och smutskastning. Men presskonferensen handlade mest om vad organisationen har utsatts för och mindre om själva valfusket. Kanske det är just det här som maktapparaten vill.

På kvällen visade de ryska tv-nyheterna hur president Dmitrij Medvedev återigen träffade sina anhängare för att diskutera valresultaten. Han erkände öppet att Det enade Ryssland har gjort misstag som man måste lära av. Till och med den statskontrollerade Kanal 1 talar nu om att Det enade Ryssland måste ta hänsyn till oppositionen och eventuellt blir tvungen att ingå en koalition.

Utan att dra några förhastade slutsatser tycker jag faktiskt att detta känns väldigt positivt.

5 kommentarer

 1. osterman lars skriver:

  Vet inte hur jag skall uttrycka det men man har nog en viss känsla av att Anna-Lena verkar kavera enbart med Putins fiender.
  De sk ”oligarkerna” som stal statens egendom behövde nog bli utkastade eller fängslade. Putin var rätt man till den uppgiften.

 2. kjell wikström skriver:

  En organisation som är finansierad av USA, som Golos är, kan bara ha ett syfte.

 3. Mike Walsh skriver:

  Re: ”Utan att dra några förhastade slutsatser tycker jag faktiskt att detta känns väldigt positivt.”

  Tyvärr är det Medvetev som säger det. Vi har under de sista fyra år ofta tänkt att Medvetev får in nya tankar i Ryssland.

  Tyvärr har de stannat för det mesta som tankar och Putin har för det mesta arbetat (båda i det stilla – förmodar man – och öppet) emot de.

  Då hade Medvetev åtminstone ”makten” av presidentsposten bakom sig. Nu är han värre än en amerikansk ”lame duck” president eftersom han var en del av det skämlig bytte med Putin som var under all kritik.

 4. osterman lars skriver:

  http://maverablogg.wordpress.com/2011/12/03/ryssland-vems-sprakror-ar-golos/

  ”Nu vill västmakterna återigen lägga sin långa näsa i ett annat lands egna angelägenheter.

  Nu pågår det ett riktigt tjafs och inget annat när det gäller att smutskasta Ryssland och dennes ledning. Vidrig propaganda och återigen propaganda, drev och lögner.”

 5. Bengt Lindebrg skriver:

  Väldigt skptisk till Mevedev numer, det enda som kan lyfta honom nu är om han ställer upp i presidentvalet mot Putin. Han skulle inte vinna valet men aktning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *