Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Nemtsov kan svära, han

21 Dec , 2011, 08.10 Anna-Lena Laurén

 

Den ryska oppositionens veteran Boris Nemtsov har råkat ut för att fult trick. Någon – av allt att döma säkerhetstjänsten – har bandat hans privata telefonsamtal och lagt ut dem på nätet. Där kan man lyssna på hur Nemtsov svär vilt, skäller ut sina kolleger inom oppositionen och på det hela taget inte ger något särskilt kulturellt intryck.

Ingen av oss gör det i våra privata samtal, åtminstone inte jämt. Så jag anser inte att det här diskrediterar Nemtsov på något avgörande sätt. Det handlar av allt att döma om säkerhetstjänstens klumpiga försök att splittra oppositionen.

(Litet förvånad är jag visserligen över att vartannat ord i Nemtsovs privata jargong är det ryska vulgärordet för mannens könsorgan. Men av allt att döma är han väldigt upphetsad av allt som sker i landet just nu.)

Ryskan är oerhört rikt på svärord. Finländare brukar skryta med att finskan är det mest nyanserade språket i världen vad svärord beträffar, men jag skulle påstå att om man verkligen går till botten med saken är det ryskan som drar det längre strået. Och Boris Nemtsov kan sitt modersmål.

I dag ska den nya duman hålla sitt första plenum. Ryska medier talar redan om att det blir en ”basar” – Sergej Narysjkin, som är Det enade Rysslands förslag till ny talman, utmanas av Ivan Melnikov från kommunisterna, Sergej Mironov från Ett rättvist Ryssland och Vladimir Zjirinovskij från LDPR. Oppositionen vädrar morgonluft. Den tänker inte längre låta Det enade Ryssland styra och ställa. Det är alltså möjligt att duman får en helt annan roll framöver. Oppositionen vill med all önskvärd tydlighet visa att nu är man inte längre någon beskedlig gummistämpel.

6 kommentarer

 1. M Frilund skriver:

  Med säkerhetstjänsten menar du FSB? Den ryska politiken verkar vara en stor cirkus, ganska glad at jag inte är med där!

  Ryskan må vara rikt på svärord, men betvivlar att ryssarna slår österbotningar när det gäller att svära.

 2. Anna-Lena Laurén skriver:

  Jo, jag avsåg i princip FSB. Men det finns väldigt många så kallade säkerhetsstrukturer i Ryssland, bland annat inom inrikesministeriet, så därför lät jag bli att peka ut någon enskild.

 3. M Frilund skriver:

  Jaha, finns det så pass många? Känner bara till FSB och SVR, men kan tänka mig att Ryssland har en för varje tillfälle.

 4. Chorizo skriver:

  Argentinarna, eller kanske mest porteños (de som bor i Buenos Aires), lär vara mästare på svärord och sofistikerade okvädningsord. Det gäller att kunna spanskan bra för att uppfatta alla skymfer man kan råka ut för.

 5. Mats skriver:

  Jag fick av min isjaktskappseglingsvän Ser från Moskva en bok i present en gång – Slovar russkoj brani. Den har berett mig mycket nöje. Det finns otaliga utryck med det manliga organet inblandat, endel riktigt dråpliga.

 6. Lars-Erik Öller skriver:

  Hej!

  Du talar om FSB:s klumpiga trick. Alla är inte så klumpiga. Har du läst: ”Mafia State” av Luke Harding, journalist på The Guardian. Den avslöjar en stat styrd av FSB och kriminella. Journalister är fiender.
  Jag har läst båda dina böcker och väntar med spänning på den tredje.

  Lars-Erik Öller
  Stockholm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *