Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Fröken ska inte behöva frysa

5 jun , 2013, 13.29 Anna-Lena Laurén

 

I går gjorde jag ett blixtbesök i Helsingfors för att delta i ett seminarium med Journalister utan gränser, som precis har startat en avdelning i Finland. Jag tog Tolstojtåget tillbaka till Moskva. Det är otroligt bekvämt att bara kunna traska till järnvägsstationen i Helsingfors och kliva på tåget. Jag rekommenderar alla att resa med tåg när ni kan. Det är avsevärt miljövänligare än flyg och ofta mycket bekvämare.

Dessutom har tågen mellan Helsingfors och Moskva ofta väldigt trevliga provodniki eller provodnitsy, det vill säga personer som ansvarar för respektive vagn. Den här gången var inget undantag. Min provodnik var en korpulent och godmodig man i sina bästa år med rosiga kinder och tjocka glasögon.

När vi hade kommit en bra bit på väg höll jag på att frysa ihjäl på grund av den överdrivet effektiva luftkonditioneringen. Jag gick till provodniken och undrade om den gick att stänga av. Absolut, svarade han.

Efter tjugo minuter var han tillbaka vid min kupé och konstaterade uppriktigt beklagande att han var tvungen att slå på eländet på nytt. Min granne hade nämligen klagat på att det hade blivit för hett.  Tåget har centraliserad luftkonditionering och det går inte att stänga av enskilda kupéer.

– Men ni ska inte behöva frysa, tillade han tryggt. Kan jag få låna en handduk?

Jag gav honom förbryllad en av frottéhanddukarna på sätet. Han ställe sig upp på sätet och proppade igen luftkonditioneringen i taket med handduken tills det slutade blåsa.

– Problemet löst! konstaterade han.

De rosiga kinderna sken av stolthet.

Jag log. Han log. Sedan brast vi bägge ut i gapskratt.

 

2 kommentarer

  1. Janette skriver:

    Ja, varför göra det invecklat när det kan var så enkelt? 🙂
    Förresten, hur länge tituleras man ”fröken” i Ryssland med omnejd? Jag blev titulerad ”rouva” av en äldre herreman i Åbo när jag var 18!! Jag blev så paff att jag inte visste vad jag skulle svara men lite sur blev jag nog. Då är det bättre att vara fröken tills man dör…

  2. Maggie skriver:

    Vilken härlig historia!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *