Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

”Stick en gaffel i eluttaget”

18 sep , 2014, 17.30 Anna-Lena Laurén

 

Ända sedan vi flyttade in i vår nuvarande bostad i Moskva har vi haft problem med elektriciteten. Sovrumslampan blinkar glatt och eltillförseln avbryts ständigt. Av tre glödlampor fungerade inom kort bara en. I badrummet läckte kranen och i köket drog knappt rören över huvud taget.

Hyresvärden skickade en kompis till en kompis som rev upp badrummet och skruvade och fixade i sovrummet. Inom kort började lampan blinka igen. Badrummet hade ett jättehål i kaklet tills hyresvärdens mamma anlände och kaklade igen hålet med hjälp av en kökskniv. Kranen fortsatte att läcka.

Hyresvärden förstod inte varför jag bråkade om den läckande kranen. Det gör väl inget att det droppar lite? Jag gjorde således ingenting åt den blinkande lampan eftersom en av mina stora livsinsikter i Moskva är att det inte lönar sig att kämpa mot väderkvarnar.

Förra veckan slutade ett eluttag i vardagsrummet att fungera och då kallade jag hem en elektriker. Han kom en och en halv timme försenad, förtörnad över att jag hade skrikit åt honom i telefon att jag skulle gå miste om halva arbetsdagen. Vi ringde hyresvärden och han dividerade med elektrikern om vad det skulle kosta i tjugo minuter. Därefter satte elektrikern i gång. Efter fyra timmar hade han reparerat lampan i sovrummet och eluttaget i vardagsrummet.

Nästa dag upptäckte jag att han samtidigt hade lyckats förstöra det andra eluttaget.

Jag ringde elektrikern. Han sade att det andra eluttaget faktiskt hade varit ”så gott som förstört” redan när han började jobba. Han kunde dock komma och reparera det för tusen rubel. Jag sade att det väl är meningen att ett uttag som fungerade innan han kom också ska fungera när han har gått. Han rekommenderade att jag skulle sticka in en gaffel i uttaget. Jag sade att jag inte vill dö i elchock. Han lovade titta in söndag kväll.

Söndag kväll kom och gick. Ingen elektriker dök upp.

Följande dag ringde jag bolaget och vi kom överens om en ny tid, tisdag kväll klockan sju. Tjugo i nio dök elektrikern upp tillsammans med en kompis, precis då min dotter skulle titta på barnprogrammet som alla ryska barn tittar på innan de går och lägger sig: ”Spokojnoj notji malysji” (Godnatt, alla småttingar). De båda elektrikerna marscherade raka vägen fram till tv:n och stängde av den. Barnet skrek. Jag tror faktiskt att elektrikern skämdes en smula för när det gäller barn brukar de flesta människor i det här landet ha ett samvete.

När de äntligen var klara bad elektrikern om femhundra rubel som ersättning för det nya uttaget. Jag gav honom trehundra. Jag tror han var nöjd.

7 kommentarer

 1. Mik skriver:

  Stackars Anna-Lena! Hur dåligt är det att leva i Moskva! Dessa grova människor som vill utpressa naiva svenska journalister kan man verkligen aldrig tolerera. Jag bodde i Moskva många år och hyrde lägenheter från olika människor men aldrig träffades med ett råd att ”sticka in en gaffel i uttaget”. Faktiskt tror jag att antingen Anna-Lena hyrde lägenheten svart (utan nån kontrakt, som måste registreras i ryska skatteverket) eller hon lyckades använda dåligt sina kontakter i Moskva. Den sista tror jag inte så mycket på eftersom hon bor i Moskva ganska länge… Faktiskt kan jag skriva samma reportage om Stockholm. När hyrde jag ett boende (ganska dyrt) då uppenbarade sig några ljustiga saker. Först vatten på golvet i badrum samlades i pölen utan att rinna i golvbrunnen eftersom kakel gördes fel, sen tanken på wc-stol kopplades till varm (!!!!) vatten och varm-kalt vatten kopplades fel til kranen. Jag kan också beskriva mina förhandlingar med husvärd om att reparera åtminstone en del av detta, eftersom varmvatten är inte så kul i wc-stol. För att svara möjliga frågor i förväg måste jag säga att det var förstahand boende presis efter total renovering. Hur kan man verkligen bo i Stockholm?

 2. Mik skriver:

  Apropå gaffeln – jag har inte kommit på det från början, men på ryska stickpropp kallas för ”gaffel” på grund av två spickor. Så det finns förmodligen nåt språk problem i kommunikation och riktigt menning av den råd som ges av elektriken var inte så dum.

 3. Anna-Lena Lauren skriver:

  Jag är inte svensk. Jag är från Finland.

 4. mik skriver:

  Och? Jag har aldrig varit i Helsinki men tror att det spelar inte så stor roll. I varje stad du far precis den service om du handlar svart.

 5. Arthur Falcone skriver:

  Arthur Falcone

  ”Stick en gaffel i eluttaget” – Moskvabloggen

 6. Eric Gonchar skriver:

  Eric Gonchar

  ”Stick en gaffel i eluttaget” – Moskvabloggen

 7. Daren Zenner skriver:

  Daren Zenner

  ”Stick en gaffel i eluttaget” – Moskvabloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *