Anna-Lena Laurén älskar och uthärdar livet i Moskva

Okategoriserad

Lenin var en svamp – om rysk absurd humor

17 aug , 2015, 11.19 Anna-Lena Laurén

 

I fredags var jag på middag hos några kompisar i Moskva. Under kvällens lopp kom beskedet att rysk-ortodoxa aktivister hade förstört några statyer på en utställning i Manegen i centrala Moskva. Utställningen heter ”Skulpturerna vi aldrig såg” och visar verk som förbjöds under sovjettiden. De konstverk som nu har skadats är skapta av Vadim Sidur (rysk avantgarde-konstnär som levde mellan 1924 och 1986).

Vi började prata om konst. En av mina kompisar, som själv är en professionell fotograf, anser att bra konst inte behöver uppröra känslor. Att en skicklig konstnär kan få fram det han vill på andra sätt. Det är ett klassiskt ryskt-sovjetiskt synsätt; smarta människor förstår ändå vad jag vill säga mellan raderna.

Jag är inte så säker på att det håller. Att provocera för provocerandes skull är kanske meningslöst, men att förbjuda det innebär att man begränsar konsten och då blir den i förlängningen ointressant, en kuliss. Att några ryskortodoxa aktivister nu förstör konstverk som hade förbjudits av en uttalat ateistisk regim några decennier tidigare säger allt om vilka det brukar vara som vill förbjuda konst: De som kräver att alla ska tänka på ett visst sätt.

Sedan tittade vi på en fantastisk videosnutt från 1991 där musikern och skådespelaren Sergej Kurjochin för ett allvarligt samtal och kommer fram till att Lenin egentligen var en svamp. Kurjochin (1954-1996) var för mig en ny bekantskap – han spelade bl.a. i en av de äldsta ryska rockgrupperna Akvarium, men han hade också en helt egen repertoar där komik ingick. Samtalet, som jag bifogar nedan är tyvärr bara tillgängligt för den som förstår ryska. Men det är ett helt underbart exempel på den absurda traditionen i rysk humor. Kurjochin och hans kollega sitter med gravallvarlig min och intellektualiserar i docerande ton över hur Lenin i själva verket var en svamp. Ett av bevisen är att svampens mycel (rotsystem) påminner om ett militärfordon som Lenin stod på under ett av sina berömda tal. Den struntviktiga tonen härmar exakt hur det brukade låta när regimens intellektuella koryféer satt och försvarade totala lögner – Sovjetunionens är det mest framgångsrika systemet i världen, våra kolchoser har än en gång överträffat femårsplanen, Lenin är en svamp. Sanningshalten i dessa påståenden är densamma.

Jag tänker på dagens koryféer som ständigt undervisar ryska tv-tittare i hur europeiska bönder försöker tvinga sina pestsmittade varor på Ryssland, på hur väst håller på att förgås i ett homosexuellt Sodom och Gomorra och på hur Ryssland nu lanserar sitt eget bankkort och man snart inte längre behöver varken Visa eller Master card. Man kunde lika gärna påstå att Putin är en champinjon – sanningshalten vore densamma.

Det är viktigt att den här traditionen finns därför att den ger livsrum i situationer när Ryssland styrs av auktoritära regimer. Än har jag inte sett några inslag där Putin förklaras vara en tulpan, men det sker i andra former. Satiren frodas på nätet.

Här den underbara diskussionen. Jämförelsen med svampens mycel och militärfordonet kommer vid ca 12.00. Och här en engelsk översättning, som jag fick av den norska språk- och litteraturforskaren Ingunn Kunde via min kollega Kalle Kniivilä: https://www.academia.edu/633795/A_Parasite_From_Outer_Space_How_Sergei_Kurekhin_proved_that_Lenin_was_a_mushroom

 

En kommentar

  1. Anna-Lena Laurén skriver:

    Här kommer en engelsk översättning av denna godbit, som jag fick av den norska språk- och litteraturforskaren Ingunn Lunde via min kollega Kalle Kniivilä:

    https://www.academia.edu/633795/A_Parasite_From_Outer_Space_How_Sergei_Kurekhin_proved_that_Lenin_was_a_mushroom

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *